Arhitektura Kreativan prostor

Svetlosti grada

View of the Thames from the Waterloo Bridge, London, UK
View of the Thames from the Waterloo Bridge, London, UK

Svakodnevno svetlost u nama izaziva novu radost i označava nov početak dana. Sunčevi zraci bude prirodu oko nas, dok u gradskom ambijentu obasjavaju ulice i fasade stvarajući razigranu igru svetla i senki. Pod uticajem sunčeve svetlosti, fasade zablistaju punim sjajem i koloritom, smenjujući utiske u zavisnosti od doba dana u kome se nalazimo. Takvim prizorima se divimo, iznova, s istim žarom. I tako, na kraju te lepe dnevne igre, kao najromantičniji njen deo, odaberemo neki kutak iz kojeg pratimo zadivljujuće prizore zalaska sunca. Opraštajući se od njega, spremni smo da uronimo u nove trenutke večernjih gradskih atmosfera.

03 (1)

Dok tama preuzima primat, raznim svetlosnim trikovima, započinje borba s nastupajućim mračnim periodom. Za razliku od mirnijih seoskih sredina, gde sunčeva svetlost uglavnom označava početak i kraj dnevnih aktivnosti, gradske metropole neprekidno odolevaju tom prirodnom ritmu. Šepureći se večernjim sjajem, gradovi se međusobno utrkuju u izgledu. Pored odabira najprikladnije funkcionalne ulične rasvete, maštovitošću dekorativne rasvete i prelepom igrom svetlosnih efekata, gradovi ističu svoja zdanja i najlepše ambijente. Kao na pozornici, predstavljaju se najvažniji objekti i ističu najlepše fasade, trgovi, skverovi i parkovi, dok drveće i krošnje sijaju poput lepršavih zelenih svodova. Mostovi blešte raznobojnim koloritima, akcentujući svoje najlepše delove.

rsz_101_2

U doba godine kada se približe novogodišnji praznici, gradovi, svaki u svom duhu i prepoznatljivom stilu, dodatno ukrašavaju svoje lice. Poput kolorita paunovog perja, čarolijom svetlosnih elemenata i oblika, svakodnevne maršrute dobijaju nov, bajkovit izgled, dočaravajući atmosferu predstojećih praznika. U tom ukupnom svečanom doživljaju i svaki pojedinačni doprinos učini atmosferu punijom i razigranijom.

07 (1)

rsz_11

Uživajući u takvim prizorima, kao da se na neko vreme izmestimo i odlutamo u tim čarobnim vizurama, zaboravljajući, bar na trenutak, pritisak svakodnevnog života.

SONY DSC
SONY DSC

*Autor teksta: Uglješa Keković, arhitekta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *