Gde ići? Gradski vodič

XII “Slobodna zona” od 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

14591662_1306715612704298_786751797467352676_n12. filmski festival angažovanog filma „Slobodna zona“, svečano će otvoriti hrvatski novinar i pisac Viktor Ivančić projekcijom filma „Neruda“, u Sava Centru. Festival prati i veoma bogat paraleni program u vidu Noćnih razgovora, Masterklasa i Cross-media programa.

Otvaranje festivala biće obeleženo i u Areni Cineplex u Novom sadu i bioskopu ”Vilin grad” u Nišu.

Osim u Sava Centru, beogradske projekcije će biti održane i u Domu Omladine Beograda, dvorani Kulturnog centra Beograda, kinoteci i Art bioskopu Kolarac.

U Novom Sadu, osim u Areni Cineplex, projekcije će se emitovati i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a u Nišu, osim u Vilin gradu, i u Niškom kulturnom centru.

Prvi put ove godine, festival Slobodna Zona predstavlja Regionalni takmičarski program za koji će dodeliti nagrade – za najbolji film i najbolji film u kategoriji Human rights. Publici će biti predstavljeno 17 angažovanih ostvarenja iz susednih zemalja čija se vodeća motivacija, prema rečima selektorke Biljane Tutorov “zasniva na kritičkom promišljanju društva bez obzira da li se radi o dokumentarnom, igranom ili kratkom filmskom formatu”.

Nagradu za najbolji regionalni film dodeliće žiri u sastavu Vuk Perović, urednik filmskog i serijskog programa na RTV Crna Gora i osnivač Underhill Festivala iz Podgorice, rediteljka i montažerka Jelena Maksimović iz Beograda i Lejla Dedić, producentkinja dokumentarnog programa na Al Jazeera Balkans. Odlukom Vetona Nurkolarija, fotografa i umetničkog direktora prizrenskog festivala DokuFest, novinarke nedeljnika ”Vreme” Tamare Skrozze, i istoričara, publiciste i pisca, Dragana Markovine iz Splita, dodeliće se nagrada Human Rights žirija.

Više informacija o festivalu, kao i celokupan program mozete pronaći na www.freezonebelgrade.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *