Hleb i lale

Leto je kod nas najraskošnije doba godine. Proleće i jesen umeju da zavaraju, da izgleda kao da su oni najplodonosniji, ali u stvari leto je to koje je prepuno sočnih zalogaja, voća i povrća. Toliko ga ima da ga osim svežeg, pečenog, kuvanog, pakujemo u teglice i čuvamo za sledeću sezonu. Mnogo volim da grilujem letnje povrće jer je savršeno u ovom periodu, za sendviče za izlete na reku, jezero ili za druženje sa prijateljima u letnje veče.

DSC_0042-17_mini

Sendvič sa grilovanim tikvicama i namazom sa feta sirom i harissom

Za 6 osoba: Namaz sa harissom:

250g feta sira 100g milerama 2 kašike majoneza ½ čena belog luka (izgnječen)
Harissa po ukusu (ukoliko nemate harissu, stavite malo aleve paprike, kumina, kima i korijandera). Pomešajte sve sastojke za namaz tako što ćete feta sir izgnječiti i kremasto umešati sa ostalim sastojcima.
Sendvič:
1kg tikvica 1kg hleba Salata po želji Maslinovo ulje
Tikvice isecite na tanke krugove. Teflonsku gril tavu dobro zagrejte i poređajte po dnu tikvice. Ostavite pola minuta, posolite pa okrenite sa druge strane. Nakon 1 minuta poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite uz okretanje dok se tikvice ne zarumene. Ponovite postupak dok ne utrošite sve tikvice. Složite sendvič. Isecite hleb na dva parčeta, namažite sa obe strane namazom. Dodajte salatu i grilovane tikvice i poslužite uz hladno belo vino po mogućstvu negde u prirodi.

DSC_0082-41_mini

Nevena Zelunka Cvijetić, fotograf i stilista hrane, autor bloga Hleb i lale. Ljubitelj života i nepopravljiv optimista.

Web sajt: http://hlebilale.com/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>