Sport podstiče kreativnost- UNIADA

UNIADA – je nova sportska karika koja ima za cilj da spoji studente iz različitih zemalja na najzdraviji mogući način. Ideja o okupljanju biće predstavljena u septembru na Sava Promenadi u sklopu Beograda na vodi i na platou isped Ušće shopping centra. Sam koncept zamišljen je da u zemlji Srbiji gde je sport ne samo omiljena aktivnost već i nacionalni ponos i ono u čemu Srbija ima bogato iskustvo, tradiciju, talente i ambasadore sporta širom sveta bez jezičkih barijera. Zato je fokus i zadatak organizatora da primenu sporta organizuju i prevedu na najbolji mogući način, još smisleniji i važniji. Poruka je da zdrav način života može da zauzme centralnu ulogu u studiranju širom sveta jer je pored učenja, fizička spremnost i te kako važna kao priprema za poslovni svet, timski rad, otvaranje drugačijih vidika i prihvatanje mišljenja i ponašanja koja nisu ista kao naša jer, pored predavača, sport je najbolji mentor za rad sa studentima.

KAKO STE DOŠLI NA IDEJU DA ORGANIZUJETE MEĐUNARODNO STUDENTSKO SPORTSKO TAKMIČENJE – UNIADA?

Stefan: Ideja se rodila spontano, Dimitrije je bio na sličnom takmičenju u inostranstvu i vratio se pun utisaka. Odjednom mi se javila ideja da bih tako nešto mogao i ja da organizujem kod nas u Beogradu. Podelio sam to sa Dimitrijem, kome se ova zamisao veoma svidela i od tada smo krenuli da radimo na realizaciji UNIADE.

KOLIKO JE TEŠKO U DANAŠNJE VREME VRATITI SE NORMALNIM ŽIVOTNIM VREDNOSTIMA KAKAV JE SPORT?

Dimitrije: Moje mišljenje je da danas ljudi veoma malo vremena posvećuju sportu i fizičkoj aktivnosti generalno. Da li je to zbog nedostatka slobodnog vremena ili nečeg drugog ne znam, ali bi sport i rekreacija trebalo da budu sastavni deo života svakog od nas. Otuda i naša želja za organizovanjem ovakvog jednog događaja. Mlađe generacije danas biraju da sede za računarom i na društvenim mrežama, pre nego što bi izabrali neku fizičku aktivnost. Zato mislim, da će UNIADA preko dobrih i lepih stvari kao što je sport, uspeti da spoji najrazličitije studente iz različitih zemalja.

KAKO DANAS STUDENTI VIDE SEBE U SPORTU I KOLIKO JE SPORT ZASTUPLJEN I VAŽAN TOKOM STUDIRANJA?

Spasoje: U Srbiji i Beogradu studentski sport nije dovoljno razvijen. Studenti masovno prestaju da se bave sportom sa početkom studiranja. Istina je da studentski sport ima ogroman potencijal, ali i dalje je to daleko od ideala poput američkog studentskog sporta, gde su sport i samo obrazovanje na fakultetu jako dobro ukomponovani. Iskreno se zalažemo za sport za vreme studija, jer je to nešto što doprinosi zdravlju i psihi. Radimo i radićemo na razvijanju studentskog sporta, kao i zdravog života studenata, jer Srbija i jeste sportska nacija.

ŠTA JE SVE POTREBNO DA SE URADI PORED PODRŠKE GRADA DA CELA PRIČA USPE? Dimitrije: Da bi cela priča uspela, pre sve
ga je neophodna volja koja se graniči sa ludilom i sumanutošću. Nije svako sposoban da izugra ovakvu stvar u današnje vreme. Pored podrške Grada, jer je Beograd i grad studenata, potrebno je priključiti i prave sponzore našoj akciji, koji nemaju strogo poslovni odnos, već su prijatelji i imaju želju da pomognu da jedan ovakav projekat uspe, baš kao što je Atlantic Grupa koja ima takav odnos sa nama. Nakon volje, grada i sponzora, dolazi i finalni test u vidu odaziva učesnika odnosno studenata i njihovih prijava.

ŠTA BI SVE TREBALO DA SE DESI DA UNIADA POSTANE TRADICIONALNA MANIFESTACIJA, STEKNE VELIKE PRISTALICE, PRE SVEGA ZDRAVOG ŽIVOTA KOJI SVIMA NEDOSTAJE?

Spasoje: Potrebno je da UNIADA dobije veliki odziv, da se što više studenata uključi u ovaj projekat i da iz godine u godinu već unapred planiraju svoje učešće na UNIADI i da sa zadovoljstvom odvoje svoje vreme za to, čak i da svoje mlađe kolege i prijatelje upoznaju sa prednostima i kvalitetima ovog projekta kako bi nas svaki put bilo sve više. To i jeste ideja, ne planiramo da se zaustavimo samo na jednoj UNIADI, kao ni na samo ovom projektu. Imamo dosta ideja, volje i sposobnosti u timu da možemo da iznesemo bilo kakav teret. Kako bismo stekli veliki broj pristalica, neophodno je jedino da pružimo učesnicima ono što žele, a to je kvalitetan turnir, dobro druženje i nezaboravan provod, kao i da propuste tokom same manifestacije svedemo na minimum. Takođe, radimo i na upoznavanju javnosti sa UNIADOM, tako da pored gostovanja na televizijama, organizujemo i dva promotivna događaja koji će u septembru biti održani na Sava Promenadi, u sklopu Beograda na vodi, kao i na platou ispred Ušće Shopping Centra.

uniada_aha2793

Ostali deo intervju možete pročitati u štampanom izdanju Aha Magazina.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Relja V.Simić

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>