Umetnost

Legenda o dečaku koji piški

Javna fontana, maskota i heroj mnogih neverovatnih priča, Maneken Pis, kod nas svima poznat kao „dečak koji piški“ je najverniji i najstariji građanin Brisela. Preživeo je nekoliko otmica kao i bombardovanje od strane francuske vojske iz 1695. godine. Zato mu ovom prilikom odajemo počast. 

Poreklo obavijeno velom misterije

Postoji veliki broj priča koje govore o poreklu „dečaka koji piški“. Neke su uverljivije, dok su druge prosto fantastične.

Jedna od njih kaže da je ovaj dečak nastao u čast ljudi koji su se u srednjem veku bavili štavljenjem kože. U to vreme nije bilo ništa neobično da deca mokre na kožu, jer amonijak u urinu pomaže da koža postane savitljiva. Druga pak kaže da je jedna veštica uhvatila dečaka kako piški pred njenim ulaznim vratima. Ona ga je prorekla i skamenila da tako ostane za ceo život.

Nešto popularnija priča kaže kako je dečak spasao grad Brisel. U ovoj priči, Brisel je opkolila neprijateljska vojska, i jedino što ga je štitilo od poraza bile su visoke zidine. Zato su napadači rešili da postave eksploziv. Njihov plan je razotkrio jedan dečak, on se popiškio na fitilj i tako sprečio da grad osvoje neprijateljske sile. Druga, ništa manje popularna priča, kaže da je fontanu sagradio bogati trgovac u znak zahvalnosti sugrađanima koji su mu pomogli da pronađe nestalog sina.

Postoje i dve priče u kojima je ovaj dečak zapravo mladi vojvoda Godfrej III iz Luvena. U prvoj, vojvoda beži u Brisel kako bi se igrao sa drugom decom. Ceo grad se dao u potragu, da bi na kraju našli malog vojvodu kako piški na uglu dve ulice gde se i danas nalazi. Druga, zanimljivija priča, kaže da je mladi vojvoda tokom borbe bio vezan za hrastovo drvo. Kada je Godfrej imao dve godine, otac mu umire a dve plemićke kuće objavljuju rat. Dečakovi staratelji mole grofa od Flandrije za pomoć. Grof pristaje, ali njegovi vojnici traže da vide za koga se bore. Da bi zadovoljio svoju vojsku, stavio je dete u korpu koja je visila sa hrastovog drveta. Dečak je s vremena na vreme ustajao i piškio na glave neprijatelja i tako bodrio vojsku. Grof od Flandrije je pobedio i u znak pobede podigao hrast i statuu lorda koji piški. Legenda navodi da je to razlog zašto je ulica u kojoj se nalazi statua nazvana Rue du Chene, „hrastova ulica“.

„Odelo čini dečaka“

Najzanimljivija činjenica je da ovaj dečak za svaku posebnu priliku ima bar po jednu odevnu kombinaciju. Pa je tako nekad fudbaler, nekad ronilac, Miki Maus a nekad i Deda Mraz. Prvo odelo je dobio od poslednjeg guvernera Španske Nizozemske, Makimiliana II Emanuela. Sva odeća, uključujući i skupocenu opremu koju je dobio od kralja Francuske, Luja XV, čuva se u Maison du Roi – Muzeju grada Brisela. Od 2011. godine, svakog 15. februara, on oblači srpsku narodnu nošnju, i tako Belgija Srbiji čestita Dan državnosti. Na opštu radost prolaznika u tim prilikama on umesto vode piški pivo.

Rodna ravnopravnost

5

Godine 1987, najpoznatija statua u Briselu dobija žensko izdanje. Jeanneke Pis, malena devojčica sa dva konjska repića koja piški u fontanu. Legenda kaže da ona simbolizuje lojalnost. Po tradiciji suma koju bacite u fontanu pokazuje koliko ste privrženi voljenoj osobi. Pored toga, sav novac koji je bačen u fontanu ide u humanitarne svrhe – za medicinska istraživanja protiv raka.

Na kraju, tu je i Zinneke Pis, najnoviji član družine koja piški. Zinneke je pas koji simbolizuje multikulturalni karakter grada.

Tekst: Ana Stambolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *