Inspiriši se

Novi Sony fotoaparat RX100 VI donosi najveću AF brzinu na svetu u izuzetno kompaktnom kućištu

Kompanija Sony predstavila je još jedan uzbudljiv model iz svoje popularne serije kompaktnih fotoaparata Cyber-shot RX100, pod nazivom RX100 VI (model DCS-RX100M6).

Sony RX100 VI (2)

Inovativni novi RX100 VI fotoaparat je prvi od svih RX100 modela koji poseduje objektiv sa zumom visokog uvećanja – impresivni ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200mmi F2.8 – F4.5, koji pritom ne mora da žrtvuje prenosivost džepnog formata, brze reakcije i visok kvalitet fotografije koji je postao zaštitni znak Sony RX100 serije. Veliki zum, upečatljiv kvalitet fotografije i prilagodljivost prilikom fotografisanja i snimanja videa čini ga idealnim izborom za prikazivanje svakodnevnog života, panorama gradova, sportskih događaja, divljine i svega između.

Novi model je opremljen Exmor RS™ CMOS senzorom za fotografije veličine 20,1 MP tipa 1,0 sa DRAM čipom i nadograđenim BIONZ X™ sistemom za obradu fotografija sa prednjim LSI-jem koji uvećava brzinu obrade i čini kvalitet fotografije optimalnim u svakom okruženju. Dodatno, RX100 VI poseduje neverovatno efikasan Fast Hybrid AF sistem sa 315 AF tačaka za detekciju faze na senzoru koji može da dostigne fokus za 0.03 sekundeii, što je najkraćeiii vreme na svetu za fotoaparate sa 1.0 tipom senzora. Takođe, može da snima i do 24 kadraiv po sekundi sa punom rezolucijom i uzastopnim AF/AE praćenjem, a proizvodi i prelepe 4Kv snimke sa punim očitavanjem rezolucije i bez spajanja piksela.

Novi 24-200mm objektiv za zum i izvanredan kvalitet fotografije

Prvi u Sony RX100 seriji fotoaparata, novi objektiv ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200mmvi F2.8 – F4.5 kombinuje moć 24-70 mm i 70-200 mmvii žižne daljine u jedinstven kompaktni dizajn. To se postiže zahvaljujući posebnom dizajnu koji sadrži dva ED (izuzetno niska disperzija) elementa asferičnog stakla i osam elemenata asferičnog objektiva uključujući četiri AA (napredna asferična) objektiva. Svi delovi zajedno funkcionišu besprekorno kako bi postigli izvrsnu oštrinu od ugla do ugla na svim žižnim daljinama, zadržavajući prepoznatljiv kvalitet fotografije RX100 serije.

Impresivan novi objektiv modela RX100 VI zadržava veliki otvor blende kroz celokupni raspon zuma, osiguravajući da portreti budu kreirani sa prelepim bokeh efektom, a objekti koji se brzo kreću mogu biti snimljeni sa oštrim fokusom bez zamagljenja i još mnogo toga. Dodatno, objektiv ima ugrađenu Optical SteadyShotTM stabilizaciju slike koja je ekvivalentna većoj brzini otvora blende od 4.0-stopviii, što pomaže sprečavanju zamućenja pri manjoj brzini otvora blende dok se snima u uslovima niskog osvetljenja ili prilikom telefoto raspona zuma.

Munjevita AF performansa i brzina snimanja

Novi RX100 VI model sadrži Fast Hybrid AF sistem koji dozvoljava fotoaparatu da postigne fokus za 0,03 sekundeix. Ovaj inovativni AF system kombinuje prednosti fazne detekcije 315-tačaka u ravni fokusa AF tačaka koje pokrivaju otprilike 65% senzora kao i detekcije kontrasta AF. Ova visoka brzina sistema fokusiranja upotpunjuje prilagodljivost objektiva 24-200mmx ranga objektiva, osiguravajući da svi objekti budu snimljeni sa preciznim detaljima i jasnoćom.

Dodatno, prvi put u RX100 seriji fotoaparata, model RX100 VI obuhvata naprednu High-density Tracking AF tehnologiju kompanije Sony, koja koncentriše AF tačke oko objekta kako bi se poboljšalo praćenje i preciznost fokusa. Popularna Eye AF tehnologija je takođe dostupna sa približnim 2x performansom praćenja trenutnog modela serije RX100xi. Osim toga, fotoaparat poseduje LCD fokusiranje na dodir i kontrolu tačke fokusa putem touchpad-a za korisnike koji bi želeli da prevlače prstima kako bi postigli idealne tačke fokusa po sopstvenom izboru.

Idealan dodatak AF sistemu, RX100 VI nudi uzastopno snimanje velikom brzinom do čak 24 kadrovaxii po sekundi sa punim AF/AE praćenjem, sa impresivnim buffer ograničenjem od 233 fotografijaxiii. Kašnjenje prikaza EVF-a je značajno smanjeno u poređenju sa prethodnim modelima, dozvoljavajući snimateljima da uhvate presudne trenutke sa potpunom pouzdanošću. Takođe, fotografije snimljene u kontinuitetu mogu biti grupno reprodukovane, umesto individualno, što je pogodnije za pregled.

RX100 VI takođe poseduje i veoma brz Anti-Distortion Shutter (maksimalna brzina otvora blende dostiže se za 1/32000 sekunde) koji smanjuje „rolling shutter” efekat koji se često javlja sa objektima koji se brzo kreću, i može da snima potpuno nečujno u svim režimima, uključujući uzastopno snimanje velikih brzina, kada je elektronski okidač angažovan. Režim mehaničkog okidača je takođe dostupan ukoliko korisnik to zahteva.

Napredne mogućnosti snimanja filmova uključujući 4K HDR

Džepni format modela RX100 VI je ispunjen različitim video mogućnostima koje će zadovoljiti i najzahtevnije video entuzijaste.

Sa Fast Hybrid AF, fazna detekcija u ravni fokusa tačaka AF obezbeđuje precizne performanse fokusiranja i praćenja, čak i za ozbiljne zahteve fokusiranja koje postavlja snimanje 4Kxiv filmova. AF brzina i senzitivnost AF praćenja mogu takođe biti podešeni preko sistema menija, što snimateljima pruža dosta fleksibilnosti u zavisnosti od njihovih preferenci u vezi sa fokusiranjem.

U režimu 4Kxv, novi RX100 VI koristi puno očitavanje rezolucije, bez spajanja piksela kako bi bilo osigurano da i najfiniji detalji 4K videa budu snimljeni sa minimalnim moareom i nazubljenim ivicama.

Po prvi put, jedan Cyber-shot fotoaparat, RX100 VI sadrži 4K HDRxvi kompatibilnost zahvaljujući novom HLG (Hybrid Log-Gamma) profilu slike koji nudi trenutno rešenje za tok rada HDR-a. Dodatne, karakteristike snimaka profesionalnog kalibra uključuju S-Log3/S-Gamut3, 120p Full HD režim, Picture Profile, snimanje preko proksija i još mnogo toga. RX100 VI je u mogućnosti da snimi izuzetno usporen snimak brzinama od 250, 500 ili 1.000 kadrova po sekundixvii.

Premium dizajn, kontrola i pogodnost

Novi RX100 VI poseduje oštru rezoluciju XGA OLED Tru-FinderTM elektronskog tražila sa mogućnošću uvlačenja (ekvivalentna vrednosti od 2,35 miliona tačaka) sa ZEIZZ® T* premazom, osiguravajući verodostojan prikaz fotografija i funkcionalnost reprodukovanja. EVF se sam povlači unutar i van kućišta fotoaparata, po preferencama korisnika, i može biti aktiviran momentalno jednim pritiskom dugmeta.

Prvi put u Sony RX seriji, RX100 VI ima okidač koji se aktivira na dodir pozadinskog LCD ekrana, ručicu za zumiranje sa prilagodljivom brzinom zuma i LCD koji može biti rotiran nagore za oko 180 stepeni, nadole za oko 90 stepeni, nudeći različite opcije pri odabiru uglova. Takođe postoji Monitor Auto OFF funkcija koja povećava maksimalni broj fotografija za čak 30%, a fotoaparat je kompatibilan sa Wi-Fi®, NFC™ i Bluetooth® tehnologijama

Sony RX100 VI (3)

Sony RX100 VI (1)

Kompanija Sony predstavila novu VCT-SGR1 dršku za snimanje

Nova prilagodljiva drška omogućava

snimanje iz slobodnih uglova i kontrolu prstima

Sony VCT-SGR1 (1)

Kompanija Sony predstavila je VCT-SGR1, novu prilagodljivu i kompaktnu dršku za snimanje, koja najbolje odgovara serijama fotoaparata RX0 i RX100i.

Idealna za snimanje vlogova, fotografisanje na putovanjima i snimanje videa, autoportreta i još mnogo toga, nova VCT-SGR1 je vertikalno orijentisana drška za snimanje koja se povezuje sa Sony fotoaparatima serija RX0 i RX100 preko Multi/Micro USB priključka. Izuzetno je kompaktna i lagana, i omogućava podešavanje gornjih uglova do 70 stepeni i donjih do 100 stepeni za snimanje iz različitih perspektiva, visokih i niskih uglova i autoportreta.

Na vrhu drške je nekoliko dugmića uključujući otvaranje zatvarača, REC stop/start i funkciju zumiranjaii, koji olakšavaju kontrolu i desnom i levom rukom. Dodatno, donji deo drške može biti raširen i korišćen kao tronožac, što je čini savršenim dodatkom za grupne fotografije ili snimanje u uslovima slabog osvetljenja kako bi se izbeglo podrhtavanje fotoaparata prilikom snimanja pri sporijim brzinama zatvarača.

i Kompatibilne sa DSC-RX0/RX100M2/RX100M3/RX100M4/RX100M5/RX100M6/HX90V/HX90/HX80/HX60V/HX60 /HX50V/HX50/WX500.

Za informacije o kompatibilnosti fotoaparata posetite Sony stranicu za podršku https://www.sony.net/dics/sgr1/

ii Zoom kontrolna funkcija nije dostupna za modele koji nemaju opciju zumiranja.

Ažuriranje firmware-a za Clear Image Zoom za RX0 zakazano je za jesen 2018. godine.

i Ekvivalentan format 35mm

ii CIPA standard, interno merenje, na f = 9,0 mm (širokougaoni), EV6.9, Programski auto, Režim fokusa: AF-A, Oblast fokusa: centar

iii Uz RX10 IV. Među fiksnim digitalnim fotoaparatima sa senzorom tipa 1.0. Od juna 2018. godine iz saopštenja za medije, zasnovanog na istraživanju kompanije Sony

iv Sa uzastopnim režimom snimanjaHi

v Povezivanje sa HDR (HLG) kompatibilnim Sony TV-om pomoću USB kabla za gledanje HDR (HLG) filmova

vi Ekvivalentan format 35mm

vii Ekvivalentan format 35mm

viii CIPA standard, smer/tačan pravac, na 200mm (ekvivalentan format 35mm)

ix CIPA standard, interno merenje, na f = 9,0 mm (širokougaoni), EV6.9, Programski auto, Režim fokusa: AF-A, Oblast fokusa: centar

x Ekvivalentan format 35mm

xi U poređenju sa DSC-RXS100M5. Sony uslovi testiranja

xii Sa uzastopnim režimom snimanja Hi

xiii Sa uzastopnim režimom snimanja „Hi“ i kvalitetom fotografije „Fine“

xiv QFHD: 3840×2160

xv QFHD: 3840×2160

xvi Povezivanje sa HDR (HLG) kompatibilnim Sony TV-om pomoću USB kabla za gledanje HDR (HLG) filmova

xvii U PAL režimu. Meni omogućava prebacivanje između NTSC i PAL režima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *