Izložba fotografija “Poetika kadriranja Japana”

Fotografije su nastale tokom autorkinog dvomesečnog boravka u Tokiju ove godine. Jana je završila istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je na master studijama na Katedri za japanski jezik, književnost i kulturu. Fotografijom se bavi od 2008. godine.

47386234_2261972883813317_1127041711013363712_n

“Drugom samostalnom izložbom fotografija Jana Gligorijević se nadovezuje na fotografske narative iz Japana prezentovane u septembru u galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Prethodno ustanovljeni ciklusi fotografija: autoportreti, portreti prolaznika, fragmenti urbanih i tradicionalnih prostora Zemlje izlazećeg sunca, predstavljaju svedočanstva rasprostranjene unutrašnje poetike, ali i intimni dijalog autorke sa okolinom koja je geografski, sociološki i kultorološki daleka. Kustoski koncept druge samostalne izložbe istražuje nejasne i neodvojive odnose između ličnog, unutrašnjeg i društvenog prostora, u kojem subjektivno ima primat jer su fragmenti ovog vizuelnog putopisa u potpunosti pod kontrolom željene estetske, tematske i kompozicione komponente. Estetski i sižejni aspekt fotografija predstavlja princip uređivanja sveta po sopstvenoj logici. Kontinuirani procesi izmeštanja iz sebe odigravaju se samo da bi u povratku sebi, lično prisustvo definisalo prikazane fragmente stvarnosti.”

Marija Stanković, istoričarka umetnosti

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

PRATITE NAS NA