Gde ići?

Izložba “POTRAGA ZA SREĆOM” Bogdana Čontoša

Otvaranje u utorak, 11. decembra u 19:00

Izložba traje do 28. decembra 2018.

Galerija Doma omladine Beograda

Bogdan Čontoš je mladi umetnik iz Beograda, koji u svom izrazu koristi pokret kroz koji kreira interaktivne skulpture koje sadrže elemente elektrotehnike ili mehanike. Veoma često koristi reciklirane materijale i ready made komponente. U nedostatku mogućnosti da pronađe ready made komponente, služi se 3D štampom u plastici.

Na izložbi “Potraga za srećom” koja će se održati u Galeriji Doma omladine Beograda, Čontoš će po prvi put izlagati van okrilja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koji je završio tekuće godine.

Bogdan-Čontoš-Cover

Da li smo sigurni kako doći do sreće ako nismo uspeli osvestiti kakva nam je sreća i potrebna? Pojam sreće je relativan i mogao bi se tumačiti zasebno kroz svakog pojedinca ali i u okviru sistema vrednosti jedne kulture koja putuje kroz vreme i menja se, a sa njom i način stizanja do konačnog ispunjenja kroz sreću. Ideja o ovozemaljskoj konačnoj ostvarenosti sa osećajem sreće je nekada zamišljena kao dostižna kroz visokoetičko ponašanje i upotrebu moći rezonovanja. Danas, ipak, kroz razvoj nauke i bolje shvatanje apsktraktnih osećanja i njihovo izražavanje u hemijskim jednačinama, u situaciji smo lako režirane lake sreće sa skrivenim posledicama na celovitost bića. Šta osećam ovde i sada, kao najčešći oblik u kome je sreća definisana, postaje i osnovni oblik sreće koju želimo proživeti. Pun lokalnih i kratkotrajnih stimulansa koji cede žlezde i razbacuju se dopaminom, uključuju nas u sisteme za nagrađivanje i zarobljavaju u zavisnosti u kojima zamenjujemo sreću euforijom, smatrajući da smo blaženi i spokojni. Pored očiglednih vidljivih zavisnosti, što od legalnih ili ilegalnih supstanci, patimo kolektivno od jedne nevidljive i sveprožimajuće. Ona nam otklanja umor, nezadovoljstvo, glad i donosi dovoljan utisak sreće da podmiri naše trenutne potrebe i ne da nam priliku da uopšte razmišljamo o dostizanju dugotrajne sreće kroz prepoznavanje i rast svog unutrašnjeg bića.

Bogdan Čontoš

Rođen je u Beogradu 1994. godine gde i dalje živi i radi. Osnovne studije na odseku za skulpturu, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, završio u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića 2017. godine. Trenutno je apsolvent master studija na istom fakultetu. Dobitnik je nagrade “Vladeta Petrić, vajar” koju dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu za 2018-u godinu.

Izložbe:
2016. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogaradu, Dom omladine Beograda
2016. Transform 2016, Muzej savremene umetnosti, Zagreb
2016. Interakcija, Dom omladine Beograda
2017. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata fakulteta likovnih umetnosti u Beogaradu, Dom omladine Beograda
2017. Spektakularna izložba Bogdana Čontoša, Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka
2018. Perspectives XXXIII, Srpski kulturni centar, Pariz
2018. Mladost 2018, Galerija kuće legata, Beograd
2018. Artagon, Magasins Generaux, Paris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *