Gde ići? Muzika

Simon Trpčeski sa programom Makedonissimo 23. decembra na Kolarcu!

CEBEF vam predstavlja najlepše makedonske tradicionalne melodije koje izvodi Simon Trpčeski sa ansamblom u obradama kompozitora Panda Šahova u emotivnom projektu Makedonissimo! 

23. decembar, Kolarčeva Zadužbina u 20 časova, cene ulaznica su 600 i 800 dinara.

Makedonska narodna muzika uživa poštovanje etnomuzikologa i publike širom sveta. Iako je reč o manjoj geografskoj regiji, Makedonija je iznedrila izuzetno bogatstvo pesama i igara koje odlikuje složeni ritam i melodijska raznolikost.  Tokom više vekova, nije bilo pokušaja da se zabeleži obimno makedonsko folklorno muzičko stvaralaštvo. Tek na početku 20 veka, nekoliko entuzijasta iz regiona zainteresovalo se za ovo, u to vreme, neotkriveno muzičko i koreografsko blago. Te pionire naročito je zanimao žanr tradicionalnog kola: oro.  

8d8ad3bb_SimonTrpceski_003_c_BenjaminEalovega

“Ideja za projekat Makedonissimo potekla je od Simona Trpčeskog i njegova strast prema tradicionalnoj muzici bila je pokretačka sila tokom celokupnog perioda osmišljavanja. Svaki od šest stavova uključuje pesme i igre sa istovetnim metričkim obrascima. „Medli“ narodnih igara ili pesama obično se naziva splet, ali ja više volim da koristim reč pletenica, pa je tako čitav ciklus dobio naziv Pletenice (mak. Pletenki). U ovom projektu koji ima za cilj, između ostalog, predstavljanje makedonske muzičke tradicije, pesmama i igrama se ne pristupa na „akademski“ način. Kao kompozitor, želeo sam da smestim originalni materijal u moj sopstveni zvučni svet, koji je podjednako pod uticajem impresionističkog tretmana odzvuka i džez harmonija. Stoga finalni rezultat nije autentičan u etnomuzikološkom smislu, niti predstavlja kompozitorsku „stilsku vežbu“.. Ovo je samo jedan mogući – i vrlo ličan – pristup transkripcijama originala.” P. Šahov.

Makedonski pijanista Simon Trpčeski nastupa sa vodećim orkestrima sveta i redovno održava resitale u kulturnim centrima sveta (Njujork, London, Pariz, Minhen,Tokio) i nastupa na festivalima kamerne muzike među kojima su Verbije, Muzički festival u Aspenu, Međunarodni festival u Bergenu, Festival na Baltičkom moru i Bi-bi-si PromsRedovno sarađuje sa dirigentima kao što su Marin Alsop, Gustavo Dudamel,  Vladimir Jurovski, Andris Nelsons, Đanandrea Noseda, . Sakari Oramo, Antonio Papano, Vasilij Petrenko, Juka-Peka Saraste.Tokom jeseni 2017. Simon Trpčeski je ostvario niz raznovrsnih koncerata u londonskom Vigmor Holu kao rezidentni umetnik, uključujući i britansku premijeru projekta „Makedonissimo“. Diskografija Trpčeskog je obimna i uživa nepodeljene simpatije publike i kritike. Njegov prvi album objavljen za kompaniju EMI 2002. godine osvojio je dve  nagrade časopisa Gramophone. Njegove interpretacije sva četiri klavirska koncerta Sergeja Rahmanjinova sa Vasilijem Petrenkom i Kraljevskim filharmonijskim orkestrom Liverpula osvojile su priznanja stanice Classic FM, „Editor’s Choice” časopisa Gramophone i Diapason d’Or. Njegov najnoviji album objavljen za Onyx Classics sa snimkom klavirskim koncertima Prokofjeva doneo mu je još jednu nagradu Diapason d’Or.

„Umetnost Trpčeskog sastoji se u tome što uspeva da pronikne duboko u delo i iznese na površinu suštinski karakter i supstancu partiture. […] Spretnost i strastvenost pijaniste proizveli su interpretaciju koja je bila neodoljiva u svojoj svežini i otkrivanju samog srca muzike.”  The Telegraph

Pande Šahov diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Skoplju. Kao dobitnik Čivning stipendije, Šahov je završio postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, gde je studirao u klasi Džulijana Andersona. Godine 2013. stekao je doktorat Univerziteta Rojal Holovej u Londonu.Pande Šahov živi u Engleskoj i predaje na Kraljevskom koledžu zamuziku.Muziku Panda Šahova izvodili su između ostalih i Londonski filharmonijski orkestar, Simfonijski orkestar Baljšoj teatra, Makedonska opera i balet, Novi londonski kamerni hor, hor Pro Ars, Smit kvartet, ansambl Saxofonquadrat izBerlina, kao i brojni ansambli za novu muziku.Pande Šahov ostvaruje plodnusaradnju sa pijanistom Simonom Trpčeskim. Za resital na otvaranju Međunarodne pijanističke sezone Sautbenk centra u Londonu, 2009. godine, Trpčeski je poručio od Šahova kompoziciju u čast godišnjice Šopenovog rođenja. Tako je nastala svita Songs and Whispers, čija se dva stava odnose na Šopenova dela, dok su preostala četiri izgrađena na bazi makedonskog muzičkog folklora. Gardijan je pohvalio ovo delo kao „izuzetno bogato i atraktivno“, dok je portal Classical Source izneo mišljenje da je „delo beskompromisno pijanističko, sa džez akcentima nalik Stravinskom i Pulanku i uzavrelim virtuozitetom koji je blizak Rahmanjinovu, što je u potpunosti odgovaralo Trpčeskom“.

Projekat „Makedonissimo“ imao je svetsku premijeru na Festivalu u Ludvigsburgu, maja 2017. godine. Koncert „Makedonisimo“ će u Beogradu biti održan u  sklopu ciklusa ‘Refleksije Bemusa’, a to će biti prvo predstavljanje autorskog projekta Simona Trpčeskog i Panda Šahova u regionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *