Književnost

O sukobu razuma i intuicije u romanu “Zvuci iz podmornice”

Marija Jovanović, autorka bestselera „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“, u svom poslednjem romanu „Zvuci iz podmornice“ suprotstavlja dva pristupa svetu, jednog krajnje racionalnog čoveka, koji veruje samo ciframa, matematici i nauci, i žene koja se oslanja na intuiciju, praktikuje jogu i veruje natčulne fenomene.

Đorđe, matematičar po profesiji, ateista i zagovornik racionalizma, odrastao je u porodici opsednutoj intelektualnim prestižom u kojoj su se osećanja zaobilazila i umanjivala, a najčešće prećutkivala. Stupivši u brak iz ljubavi, on nesvesno ponavlja model ponašanja usvojen u roditeljskom domu, ne shvatajući da je i dalje suštinski odvojen od onih koji su mu najbliži. Iznenadni tragičan događaj nagoni ga da preispita odnose prema supruzi Dunji i njenoj kćerki. Ponirući u prošlost, polako dolazi do zapanjujućih otkrića ne samo o sebi već i o ženi koja se, kako je to kasno shvatio, u braku gušila pod teretom neizrečenih i neispoljenih emocija, bezuspešno pokušavajući da ostvari duboku, istinsku komunikaciju s njim.

Roman „Zvuci iz podmornice“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *