Kreativni turizam - Srbija

OTVARA SE PRVI EKOPARK BEOGRAD U PODNOŽJU AVALE

U subotu 6.4. je za medije i predstavnike iz javnog života otvoren prvi EkoPark Beograd, jedinstveno eko organsko imanje koje se prostire na 7 hektara zemlje u podnožju Avale (Beli Potok). EkoPark Beograd krase jezero, brojni potočići, viseći most, više od 900 sadnica različitog voća, preko 1000 čokota grožđa, mini zoo vrt, volijera sa ukrasnim pticama, najfiniji restoran sa specijalitetima iz organske bašte, dve otvorene i jedna zatvorena igraonica za decu.

Mladi, obrazovani par iz Beograda, roditelji četvoro dece, želeli su da svoju decu i prijatelje udalje od gradskog smoga, zavisnosti od tehnologije, ali da se ne udalje od grada! Tako je nastao Eko park Beograd, iz iskonske potrebe da se u urbanoj sredini, vratimo našoj pravoj prirodi, organskoj proizvodnji, kontaktu sa zemljom i životinjama.

Mediji su imali priliku da se upoznaju sa procesom sertifikacije ovog velikog organsko-poljoprivrednog gazdinstva od marta 2016. godine kada je urađena prva kontrola i započet proces sertifikacije organske biljne proizvodnje do februara 2017. godine kada je Centar za ispitivanje namirnica kao sertifikaciona kuća dodelila ovom poljoprivrednom gazdinstvu organski status. Prva setva, sa netretiranim semenima sprovedena je na proleće 2017. godine, kao i podizanje voćnjaka. Sa prispećem proizvoda ostvareni su svi uslovi za dobijanja sertifikata. Krajem 2017.godine organska proizvodnja proširena je na organsku stočarsku, uveden je podmladak koza, mali jarići kao i 3 -dnevni pilići. Organska proizvodnja je proširena na sertifikaciju stočarstva, kao rezultat toga dobijen je i sertifikat za organska jaja.

Anita Lazić Todorović, Lena Kovačević, Bojana Ristić

Ovde u EkoParku Beograd možete otkriti organski vinograd, ubrati organske paradajz ili jagode, uživati u igri pored vode, rekreativnom jahanju ili pecanju sa svojom porodicom ili prijateljima, šetati po šumi u kojoj žive srndaći. Igra sa domaćim životinjama, boravak na otvorenom, žubor potočića, cvrkut ptica, uz organske gastronomske zalogaje iz restorana, učiniće da Eko Park Beograd postane mesto gde idete kada vam je potrebno da se brzo i lako regenerišete, napunite energijom, vratite sebi
i svojoj istinskoj prirodi postajući osetljivi na lepotu, svesniji prave mere stvari.

Brojni gosti uživali su na pretpremijernom predstavljanju imanja uz mini koncert Lene Kovačević i organske zalogaje a EkoPark Beograd će zvanično biti otvoren za sve posetioce od 12. aprila i ulaz na celokupno imanje je besplatan.

Lena Kovačević
Nina Radulović Lečić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *