Gradski vodič

Najlepše dečje avanture u 16. Noći muzeja

Od morskih dubina preko evropskih gradova do afričkih tajni, uz velike slikare, pozorišne znalce kao i pisce za velike i male mališane, 18. maja širom Beograda očekuje po mnogo čemu jedinstvena Dečja tura u Noći muzeja!

Sa željom da umetnost i kulturu približi svojim najmlađim posetiocima i pokaže im najuzbudljiviju stranu muzeja i galerija, Noć muzeja i ove godine predstavlja posebno osmišljenu turu. Već od 16 časova na lokacijama širom grada mališane će dočekati različiti sadržaji, radionice i izložbe kroz koje će na najlepši način upoznati svet oko sebe.

Sve ono što vekovima znaju hrabri mačevaoci moći će da saznaju i hrabri posetioci Noći muzeja na platou ispred Vojnog muzeja, gde će nikad zabavnije časove držati Škola istorijskog i scenskog mačevanja „Pero“. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu specijalno za ovu priliku otvara Noćnu školu stripa u periodu od 16 do 20 časova, u kojoj će oni najmlađi moći ne samo da nauče kako nastaju stripovi, već i da inspirisani našim nasleđem naprave svoje autorsko delo! 

Na paviljnu Cvete Zuzorić od 16 do 20 časova, na svakih sat vremena, posetioci će moći da zavire u magičnu pozorišnu kutiju gde ih, pod vođstvom našeg poznatog reditelja Nikole Zavišića, čekaju svetlosne instalacije, laseri i hemijske reakcije!

Sa stvaralaštvom čuvenog Petra Lubarde najmlađi posetioci Noći muzeja biće u prilici da se upoznaju kroz radionice na kojima će praviti kolažirane kopije radova našeg slikara. Ove radionice održavaće se od 16 do 19 časova u Legatu Petra Lubarde, na Dedinju u kojem je poznati umetnik živeo. Muzej afričke umetnosti na radionicama od 17 do 20 časova razotkriće sve tajne veksikologije, a najmlađi posetioci će izrađivti sopstvene zastave, iscrtavti neke nove granice i upoznati sasvim drugačija lica Afrike.

Pedagoški muzej će predstaviti onim radoznalima osnove robotike kroz druženje sa robotima, dok će oni koji slobodno vreme provode uz omiljene knjige biti u prilici da se druže sa Laguninim junacima i junakinjama. Kroz predavanja i radionice sve od 16 do 21 čas, Arheološki institut će u knjižari „Papirna krila“ pomoći mališanima da postanu pravi mali arheolozi, da istraže svet Rimljana, saznaju čime su se hranili, kako su pisali ili pak kako su se oblačili.  

Muzej nauke i tehnike  osim uzbudljivih eksperimenata predstaviće i jedinstveni kutak rezervisan za igračke sa neverovatnim pričama.  Pod zagonetnim nazivom „Mama i tata su A+ krvna grupa, zašto sam ja O?“ mališani će u Galeriji nauke i tehnike SANU moći da saznaju brojne zanimljivosti kroz naučne avanture „Kada znam, onda i mogu“ koje će se samo ove večeri održati u Muzeju Hemijskog fakulteta. Lekcije kako pomoći drugima, ali i sebi u slučaju eventualnih nesreća, održaće se u zdanju Crvenog krsta Srbije.

Zaljubljenici u autobuse, tramvaje i trolejbuse moći će da se otisnu u prošla vremena, zahvaljujući postavci JKP GSP-a koje samo za ovu priliku otvara vrata 100 godina starog Muzeja kovačnice GSP-a. Oni koji pak više vole druženje sa životinjama moći će da provedu Noć muzeja u Zoološkom vrtu Grada Beograda, i upoznaju neke sasvim male noćobdije.


Javnom akvarijumu i tropikarijumu posetioci će moći da upoznaju stanovnike koji žive duboko na dnu mora, kao i brojne druge zanimljivosti vezane za morski svet! Oni koji se odluče za putovanje kopnom, u EU Info centru moći će da upoznaju najlepše gradove Evrope na dve neobične radionice. Od 16 časova posetioci uzrasta od 6 do 12 godine otisnuće se na putovanje evropskim biserima uz priču o najšarenijim prozorima, dok će evropske vedute biti tema radionica za uzrast od 12 do 18 godina, koje se održavaju od 19 časova. Evropskim duhom odisaće i Dečji kulturni centar koji svoje goste vodi na putovanje u središte sreće – upoznajući ih sa pola veka starim festivalom Radost Evrope. 

Cena ulaznica za 16. Noć muzeja u pretprodaji iznosi 450 RSDdok će na dan manifestacije karta koštati 500 RSD. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a (bivši Eventim) u Beogradu, kao i širom Srbije. Više informacija o prodajnim mestima mogu se pronaći nawww.tickets.rs.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *