Film Gradski vodič

Predstavljamo vam ženske filmove sa Beldocs festivala 2019

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića. Predstavljamo vam tri ženska filma – film u kojem četiri legendarne glumice pričaju o svojim životima, priču o svetskoj putnici i umetnici, glumici i slikarki – inspirativnoj Maj Doris, kao i film o mladoj muzičkoj zvezdi Aurori koja se u dvadesetim godinama susreće sa najvećim životnim dilemama.

Na čaju sa damama (Tea with the Dames)
Roger Michell, VB / UK, 84‘
Festivali / Festivals Rejkjavik 2018, Vankuver 2018

U režiji višestruko nagrađivanog Rogera Michell-a (Notting Hill, Venus), Na čaju sa damama vas poziva da provedete vreme sa ikonama velikog platna Judi Dench, Eileen Atkins, Joan Plowright, i Maggie Smith dok pričaju o svojim životima: njihovim iskustvima u pozorištu, na TV-u i filmu i uspomenama koje su stvorile od svoje mladosti pa sve do danas.

O reditelju: Sin engleskog diplomate Roger Michell rođen je u Južnoj Africi i kao dete živeo je u Bejrutu, Damasku i Pragu. Počeo je da režira predstave u školi pre nego što je otišao na Kembridž. Kasnije je režirao predstave u National Theatre-u, Old Vic-u na Vest Endu i na Brodveju. Početkom devedesetih počeo je da režira za TV i film, a njegov opus uključuje “Notting Hill”, “Changing Lanes”, “Venus”, “Morning Glory”, “Le Week-end” i “My Cousin Rachel”.

Ponedeljak 13. maj / 19.30 / Jugoslovenska kinoteka

Maj Doris
Jon Blåhed, Švedska, Norveška, 2018, 73′
Festivali Gothenburg 2018, CPH:DOX 2018

Dokumentarni film o ženi poreklom iz plemena Sami i živoj legendi Maj Doris Rimpi.

‘Maj Doris’ je dokumentarac koji prati 74-godišnju legendarnu Sami ženu Maj Doris Rimpi. Pre dvadeset godina imala je jedan drugačiji život. Putovala je po celom svetu i iskusila mnogo toga. Danas Maj Doris živi sama na farmi iznad arktičkog kruga u Švedskoj. Ona čuva irvase, ali je takođe i tražena umetnica, slikarka i glumica (npr. Sami Blood 2016). Prethodna zima bila je ispunjena napornim radom i gotovo da je digla ruke. Ove zime Maj Doris dobiva pomoć na neočekivan način, ali ima li energije da nastavi sa ovakvim životom?

O reditelju: Jon Blåhed (rođen 1986.) rođen je i odrastao u Tornedalenu, delu arktičke regije u Švedskoj. Jon radi u švedskoj filmskoj industriji deset godina, uglavnom kao prvi pomoćnik reditelja na dugometražnim filmovima i TV serijama. Maj Doris je njegov prvi dokumentarac i bliska saradnja s montažerom i direktorom fotografije Jimmyjem Sundinom.

Trejler – film Maj Doris: https://www.youtube.com/watch?v=xgY5beRYJmc&feature=youtu.be

Utorak 14. maj / 18.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska Q&A

Jednom Aurora (Once Aurora)
Benjamin Langeland, Stian Servoss, Norveška, 2018, 52′
Festivali CPH:DOX 2019, DocNorway 2018

Aurora je pop-muzička senzacija iz malog grada u zapadnoj Norveškoj. Otkrivena je sa 16 godina, zatim je napustila školu i naredne godine provela na svetskoj turneji sa svojim prvim albumom. U dvadesetoj godini ona je na prelomnoj tački. Dokumentarac govori o autentičnoj priči od trenutka kada je Aurora otkrivena, u njenih 16 godina, pa sve do ključne godine njene karijere, godine koja će definisati njenu budućnost i kao umetnika i kao osobe. Ovo je projekat o fenomenu Aurore, presijama i izazovima muzičke industrije, i borbi za pronalazak samog sebe i svojeg mesta u svetu, i zadržavanja svog identiteta.

O rediteljima: Stian Servoss (rođen 1. jula 1986.) je reditelj i fotograf iz Bergena u Norveškoj. Stian je snimao i montirao muzičke spotove za neke od najvećih norveških umetnika. Počeo je da radi za Flimmer Film u proleće 2013. godine kao snimatelj.

Ponedeljak 13. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *