Nekategorizovano

48. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

U Galeriji Doma omladine Beograda otvorena je 48. Izložba crteža i skulptura malog formata, studenata osnovnih i master studija Fakulteta likovnih umetnosti, koja će trajati do 17. maja. Selektori radova su Đurđa Sivački, Milica Murgić i Nemanja Nikolić.

Izložba Crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, tradicionalno se održava u Galeriji Doma omladine, zaslugom profesora Dragana Lubarde (1933-2017), koji je studentima pričao da je crtanje suština… Inicijativom profesora Lubarde na Fakultetu su oformljene postdiplomske studije iz Crteža.

I za profesora Branka Miljuša (1936-2012), crtež je predstavljao osnovnu stvar u likovnom obrazovanju. Miljuš se držao principa crtanja u ranim jutarnjim časovima, i to svakodnevno, tako da se u njegovim blokovima nalazilo, kada završi svoju seriju za godina dana, više od 350 zabeleženih ideja i ostvarenih crteža, od koji je neke, zbog spontanosti i snage izraza, odmah mogao da iskoristi za izlaganje. Međutim, Branko Miljuš je svoje mape crteža više koristio kao lični trezor, koji je čuvao ideje za njegova buduća umetnička stvaranja.

Treba se podsetiti i profesora Ljube Ivanovića (1882-1954), koji se u vremenu dominacije kolorističkog principa (prva polovima 20. veka), posvetio popularisanju crteža i grafike. Zahvaljujući njegovim angažovanjima, crtež je počeo da zadobija važnost samostalne umetničke discipline na ovim prostorima. Iako se Ljuba Ivanović nije upisao u istoriju ove Škole kao osnivač Grafičkog odseka, značajna je činjenica da je crtež, bio i ostao pedagoška osnova njegovog kasnijeg formiranja.

Poznavanje tehnike crteža tradicionalna je vrednost, na kojoj se i danas zasniva studiranje likovnih umetnosti na svim odsecima Fakulteta likovnih umetnosti (Slikarski, Vajarski, Grafički i Novi mediji). U tom smislu, izložbena postavka Crteža i skulptura malog formata umetnički je događaj, kojim želi da se ukaže na njihov značaj, jer predstavljaju važne segmente u razvoju veštine budućih umetnika, koji se obrazuju na ovoj instituciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *