.
U trećem srednje, baš negde u vreme kada jesen postane hladna i vetrovita, otkrila sam da sam gurman.
Uvek sam volela da jedem i uvek mi je bilo bitno šta ali tek kada sam par puta pobegla sa časa da bi u obližnjem italijanskom restoranu pojela panna cottu sa karamelom, i koja je tada koštala kao četiri moje užine, tada sam shvatila šta ću posebno obožavati da radim u životu- da jedem lepe stvari. Kasnije sam otkrila da volim i pripremam te lepe stvari, ne samo da jedem.
Kada god stigne kasna jesen uvek se prisetim tih srednjoškolskih dana i obavezno pripremim panna cottu. Često eksperimentišem sa prelivima ali mi je kombinacija sa limunovom kremom omijena.
Panna cotta sa kremom od limuna
Recept
Za osam panna cotta:
1 l mlečne slatke pavlake
100g šećera
1 mahuna vanile
oko 4 žličice želatina u prahu
90 ml hladne vode
Slatku pavlaku pomešajte sa šećerom u šerpi i zagrejte. Sklonite sa ringle i u to sastružite mahunu vanile. Ostavite sa strane da odstoji 30 minuta.
Ponovo zagrejte smešu.
Želatin primpremite po uputstvu sa kesice pa ga stavite u veću činiju i prelijte vrelom panna cottom. Mešajte da se sve lepo izmeša.
8 kalupa namažite suncokretovim uljem i izlijte u njih panna cottu.
Ostavite da se hladi minimum 8h.
Krema od limuna:
3 žumanca
Narendana korica 1 limuna
60 ml ceđenog limuna
6 kašika šećera (ili manje ako volite više kiselo)
1 kašika putera
Sok od 1 narandže
Šećer po želji
Pistaći za posipanje (sitno iseckan)
Žumanca, koricu limuna, limunov sok i šećer pomešajte u šerpici. Izmutite sve da se izmeša i zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje 5-7 minuta.
Sklonite sa ringle i ubacite puter. Izmešajte dobro i prekrijte direktno po površini prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U šerpici zagrejte sok od narandže i dodajte malo šećera ako želite.
Ukuvajte ga oko 5-6 minuta. Sklonite sa ringle da se ohladi.
Polako dodavajte kašike kreme limuna i polako mešajte dok ne dobijete konzistenciju guste tečnosti. Ostatak neiskorišćene kreme možete čuvati u frižideru par dana.
Hladne panna cotte prelijte kremom i pospite pistaćima pre služenja.
Nevena Zelunka Cvjetić – fotograf i stilista hrane, autor bloga Hleb i lale.