Zdrave priče

Hemofarm: Zaštita kože od sunca obavezna i zimi!

Verujemo da nam sunce koje se javlja tokom zimskih meseci neće naneti toliko štete koliko i ono koje nas greje leti. Međutim, to je zabluda, posebno ukoliko boravimo na planini gde je zračenje sunca još jače!

Intenzitet UV zračenja se povećava sa nadmorskom visinom!

Intenzitet UV zračenja sunca raste za 15-20% na svakih 1.000 metara nadmorske visine. Na
nadmorskoj visini od 3.000 metara, on iznosi oko 50%. To znači da bi trebalo koristiti veći
zaštitni faktor od sunca tokom šetnje i skijanja na planini.

Zimi su boravak, sport i rekreacija na svežem vazduhu preporučljivi zbog fizičke aktivnosti,
proizvodnje vitamina D u koži i dobrog raspoloženja. Zaštita od sunca zimi, naročito na
planinama, ipak treba biti posebno naglašena.

Atmosferski omotač na višim nadmorskim visinama je tanji i ne blokira toliko sunčevih zraka kao na nižim, pa su sunčevi zraci na planini intenzivniji i još opasniji. Reflektuju se o sneg, 80% njih vraća se prema nama i na taj se način pojačava njihov učinak. Ne sme se zanemariti i zaboraviti zaštita od sunca, pogotovo zato što je izlaganje suncu zimi na planini kratko, a intenzivno. Upravo takav način izlaganja suncu pogoduje nastanku melanoma i nekih drugih nemelanomskih tumora na koži.

Lice je na planini najizloženije štetnom zračenju sunca

Na zimskom suncu savetuje se upotreba najviših zaštitnih faktora kako bismo uprkos štetnim sunčevim zracima očuvali idealan kvalitet, lepotu i zdravlje kože. Lice, koje je i najizloženije sunčevim zracima, traži posebnu negu i zaštitu.

Opasno Infracrveno zračenje A (IR-A)

Slabo se zna da je infracrveno A (IR-A) zračenje skoro četiri puta jače od UVA i UVB zračenja zajedno, zato treba obratiti pažnju da proizvod koji koristimo za zaštitu kože sadrži i IR-A filter.

UVB zraci dovode do opekotina i djeluju kancerogeno, tj. podstiču stvaranje kožnih tumora. UVA zraci prodiru dublje u slojeve kože i podstiču procese koji dovode do starenja kože – suvoće i stanjenja kože sa smanjenjem elastičnosti, stvaranja bora, smeđih mrlja i pojave popucalih kapilara. IR-A zraci prodiru najdublje, u najdublji sloj kože (subkutis) i prave duboka oštećenja, a mogu uticati i na promenu strukture DNK kože koja može uticati na razvoj kancerogenih oboljenja kože.

Preporuka za pouzdanu zaštitu od sunca

Linija nemačke medicinske kozmetike Ladival, obuhvata proizvode za najvišu zaštitu lica i izloženih delova tela od sunca tokom zimskih dana. Svi Ladival proizvodi sadrže filtere od UVA, UVB i Infracrvenog A (IR-A) zračenja sunca. Za svakodnevno izlaganje zimskom suncu, savetujemo upotrebu Ladival krema prilagođenih zaštiti kože lica sa visokim zaštitinim faktorima – 30 spf i 50 spf.

Ladival kreme su prilagođene i koži alergičnoj na sunce, ne sadrže koznervanse, parabene, parfeme, mineralna ulja, veštačke boje, sintetske filtere nisu komedogene. Preporučuju se i za zaštitu kože koja je sklona pojavi akni, jer je neće iritirati, niti zapuštiti pore, pa će i problematična koža biti optimalno zaštićena bez neželjenih efekata. Ladival se može naći samo u specijalizovanim apotekama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *