Film

Oskarovci na Beldocsu

Na predstojećem Beldocs-u biti prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i pobednički film. Peti nominovani film je publika Beldocsa imala prilike da pogleda još prošle godine, kao deo takmičarskog programa.

Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta. Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju. Za Nacionalnu geografiju, film Slobodan i sam (Free solo) predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat ikada, te nije bilo upitno da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine. Film se gleda na ivici sedišta, posebno oni koji se boje visina.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=urRVZ4SW7WU

Film Free solo – Beldoc promo

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri (Hale County This Morning, This Evening), U raskoraku (Minding the Gap) i RBG, koje će publika Beldocsa imati prilike premijerno da vidi. Prvi film sačinjen je od intimnih vinjeta iz života jedne male crnačke zajednice u Okrugu Hejl u Alabami. Vizuelna poetičnost ovog ostvarenja otriva neke skrivene detalje o ljudima koji, kao i svugde drugde, žive negde blizu nas, a o kojima ne razmišljamo mnogo.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=DlOeSyl-zZk

Film Hale County This Morning, This Evening – Beldoc promo

Treći film U raskoraku (Minding the gap) reditelja Binga Liua spaja ponovo trojicu mladića, koji beže od svojih porodica i poljuljanih porodičnih odnosa u rodnom gradiću. Dok voze skejtove i deluje krajnje bezbrižno, oni zapravo pripovedaju o neobičnim i neverovatnim iskustvima, koja su poljuljala njihovo prijateljstvo. Film U raskoraku ispričan je za ovu vrstu dokumentarca iz vrlo neobičnih perspektiva, što su i kritika i publika smatrale originalnim i dočekale sa posebnim pohvalama.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=n5Vm_Awe3bw

Film Minding the gap – Beldoc promo

I konačno RBG. U pitanju su inicijali sudije američkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, osobene zvezde tamošnje javne scene i pop kult ikone. Čime je postala tako poznata i zbog čega je okupila tako veliki broj sledbenika, otkrivaju autorke ovog filma Betsi Vest i Džuli Koen, i same očito fascinirane njenim likom i delom. Sem nominacije za najbolji film RBG je imao još jednu nominaciju – za najbolju originalnu pesmu I`ll Fight (Boriću se) za koju je bila nominovana pevačica Dajan Voren.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=biIRlcQqmOc

Film RGB – Beldoc promo

I ove godine, Beldocs nastaviće da kvalitetnim i premijernim programom, izgrađujući i edukujući svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju brojne prateće programe. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. U više beogradskih dvorana, od 8. do 15. maja, na Beldocsu će biti prikazano više od stotinu premijernih dokumentaraca.

Od pre dve godine, Beldocs organizuje i bogat program za filmske profesionalce iz cele Evrope, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

I ove godine, biće održana nagradna igra #europeanfilmchallenge u kojoj se gledaoci dokumentarnih filmova takmiče za vredne nagradne – putovanje na jedan od festivala A kategorije.

U iščekivanju predstojećeg Beldocsa, beogradska publika može uz člansku karticu biblioteke, pogledati filmove sa predhodnih izdanja Beldocsa na AVA VOD platformi u Biblioteci grada Beograda i Narodnoj biblioteci Srbije, prvoj VOD (video na zahtev) platformi u srpskom bibliotekarstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *