Nekategorizovano

Nedelja Turskog filma

Druga po redu “Nedelja turskog filma“ održava se od 19. do 23. marta u Kulturnom Centru Beograda, u organizaciji Instituta Yunus Emre, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske. Ovaj projekat, čiji je cilj promocija turske kinematografije, realizuje se širom sveta od 2018, a u Srbiji od prošle godine.

Posetioci će imati priliku da, pored popularnih turskih filmovima, uživaju i u panel diskusijama i druženju sa gostima, među kojima je i popularna Merjem Uzerli, našoj publici poznatija kao Hurem Sultanija iz serije Sulejman Veličanstveni. Ona će otvoriti “Nedelju turskog filma” svojim poslednjim filmom “Košnica”, koji govori o pčelarki Ajši (Merjem Uzerli) i njenoj borbi sa prirodom. 

Na ovom filmskom festivalu biće prikazano devet filmova, a projekcije će biti svakog dana od 18 i 20.30 časova.

Pored filmskog ostvarenja “Kovan”, publika će imati prilike da vidi i “Posvećenost-Asli”, najnovije ostvarenje reditelja Semih Kaplanoglua, dobitnika “Zlatnog medveda”, koji donosi priču o poteškoćama majčinstva, pronalaska dadilje, povratka na posao posle porođaja. 

Komediju “Unutar porodice” samo je u Turskoj pogledalo više od 5 miliona ljudi, a u glavnoj ulozi našla se glumica Demet Avgar, koju su posetioci prošlogodišnje “Nedelje turskog filma” imali prilike da gledaju u ostvarenju “Tajne sofre”. 

Na ovoj filmskoj nedelji, posetioci će videti i jedan dokumentarac “Kraljica Lir”, a rediteljka ovog filma, Pelin Esmer, nakon projekcije družiće se i odgovarati na pitanja posetilaca, koji 21. marta dođu u KCB. 

Još jedan zanimljivi film “Šampion” donosi avanturu čoveka i konja, koji u nameri da jednoj devojci vrate veru u život postaju nada čitavom društvu. I u ovom filmu se pojavljuje lice dobro poznato ljubiteljima turske kinematografije i serija, Farah Zejnep Abdulah, iz filma “Šapni mi ako zaboravim”, prikazanog na prošlogodišnjoj “Nedelji turskog filma”. Ova glumica je takođe igrala glavnu ulogu u seriji “Kako vreme prolazi”, koja je u vreme prikazivanja bila jedna od najgledanijih.

Pored ovih, posetiocima će biti predstavljeni i filmovi “Ljudi mog dede”, “Hronologija”, “Majski oblaci”, reditelja Bilge Džejlana, dobitnika Zlatne palme, kao i film “Bandit”, koji je 90-ih godina uspeo da vrati tursku publiku u bioskope, nakon kriznog perioda za tamošnju kinematografiju.

Pored filmskog sadržaja, posetioce očekuju i brojni paneli, iznenađenja, VR prezentacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *