Pandemija koja je zahvatila ceo svet izvukla je skrivene talente iz mnogih ljudi. Mi prenosimo reči Vanje Šulaje, koja za Aha magazin otkriva kako je nastala priča o čarobnim kolačićima koji su privukli veliku pažnju.
Kada i kako ste shvatili da želite da pravite kolačiće?
To nije moje primarno zanimanje, ja sam po struci zdravstveni radnik, ali u jednom momentu u meni se pojavila snažna želja da se iskažem na kreativnom planu. Glavni podstrek i inspiracija su moji sinovi. Želela sam da im za rođendane ja lično pripremim atmosferu i stvorim ambijent u kojem će uživati i oni i njihovi drugari. Znala sam da su podjednako važni i lepo dekorisan prostor kao i ono što će biti na stolu u smislu poslastica i svega jestivog. Tako sam krenula. Vođena sopstvenom maštom, ljubavlju i velikim strpljenjem prvo su nastajali kolačići. U igri boja i oblika, stvarani su neponovljivi slatki ukrasi. Ubrzo se pojavila potreba da svi ti slatkiši budu smešteni u odgovarajući ambijent. U bujici raznih ideja nastajale su sve jasnije slike kako treba da izgleda prostor u kojem će se održavati prigodne svečanosti. Tako se moja mašta sve više razigravala i doprinosila da kroz nijanse i određene detalje stvorim celovitu sliku u kojoj treba da uživaju svi koji budu prisutni na tom mestu.
Koje i kakve sastojke i materijale najviše koristite?
Što se tiče materijala i sastojaka koje koristim za pravljenje kolačića za određenu svečanost, nastojim da to, pre svega, bude kvalitetno i ukusno. Da bude puter, a ne margarin. Kvalitetno brašno, mleko, šećer, prah šećer, med, limun, kakao, jestive boje. Koje ću sastojke koristiti zavisi koje kolačiće pravim. Oni su tematski određeni. U skladu sa temom biram modle i sastojke. Na primer ako pravim medenjake u njih obavezno ide med i cimet. Puter keksići se prave sa puterom, a čoko keksići sa kakaom. Naravno, da uz ove osnovne sastojke ide još niz drugih potrebnih komponenti. Posao oko ovih kolačića je vrlo zahtevan i traži izuzetno strpljenje i pre svega dosta ljubavi. Glazura koja krasi kolačiće i sa kojom se kolačići u stvari i dekorišu, je poznata Kraljevska glazura ili Royal icing! Ona je ta, koja uglavnom stvara dosta muka, jer je bitno potrefiti gustinu te smese. Pravi se od prah šećera, belanceta i malo limunovog soka. Sve se radi ručno i svaki kolačić je originalan i neponovljiv.
Spomenuli ste prostor. Kakav je prostor najbolji za proslave?
Dekoracija prostora zahteva dosta umeća, strpljivog rada i dosta mašte. Ambijent koji se priprema za dečje rođendane je drugačiji od ambijenta za svadbe ili neku drugu vrstu slavlja. Sve treba da bude adekvatno i primereno nameni. Moram da naglasim da me ova vrsta kreativnog iskazivanja potpuno ispunjava, iako u samom procesu rada stvara i određenu dozu stresa. Međutim, taj “stres” me, na neki način, stimuliše i podstiče na novi izraz moje mašte i realizaciju opet nečeg novog.
Više možete saznati na:
Vanja Šulaja
062/632163
facebook: Lola_s_cookies_land
instagram: lola_s_cookies_land