Kreativan prostor Kreativan prostor

Mokrin – kuća ideja

indexmokrin

    “Terra Panonica” u Mokrinu Branimira Brkljača je imanje s pet kuća i velikim prostranim dvorištem koje je otvoreno za najrazličitije namene i sadržaje. Centralna kuća je jedina sačuvala prvobitan spoljašnji izgled i gabarit i najviše liči na dom. U njoj skladno žive stari komadi nameštaja zaodenuti u najfinije moderne tkanine i kožu zemljanih boja… antikvarni komadi nameštaja s početka veka, slike u ulju članova porodice što su pripadali pređašnjim vlasnicima savršeno se uklapaju s modernim ambijentom… očuvani kredenci, starinski kreveti, drvena vrata… kaljeve peći… ostaci nekadašnjih keramičkih pločica dobili su istaknuto mesto, složeni kao ploče za stolove koji stvaraju utisak modernog s akcentom na retro. Gornji sprat kuće povezan je s donjim ultramodernim stepeništem na točkovima koje nas doslovno odvaja od tla, u gornjim odajama gde se kriju spavaće sobe… u jednoj od njih je i ljuljaška… kao podsećanje na to da je igra osnovni princip bitisanja i da ne treba da zaboravimo na nju ni u intimnim prostorima rezervisanim za odmor i opuštanje.

    indexmokNekadašnja kuća od naboja prirodno je postala centralni ofis da podseća na staru priču i motiviše na rad… spolja deluje nenametljivo obojena u crno, samo su šaloni razigrani te uvek daju drugačije osvetljenje u kući, a u toj igri svetlosti menja se i atmosfera prostora i raspoloženje onih koji u njemu borave… ova „crna kuća”, kako je zbog tamne fasade zove lokalno stanovništvo, liči na modernu devojku, neopterećenu formalnostima i spoljašnjim izgledom, lepu u jednostavnosti i spremnu na raznorazne transformacije, da, po potrebi, bude i poslovna, i opuštena, i zabavna, i nepretenciozna…

    Na imanju trenutno može da boravi tridesetak ljudi. U centralnoj kući ima pet apartmana, koji imaju epitet profesorskih soba. A u kući pored, u okviru imanja je više studentsko-hostelski koncept, gde mogu boraviti 24 osobe.

    indexmokkPo ugledu na seoska imanja, s bočnih strana pružaju se dva „sajber-ambara”… u njima prostor za nove ideje… širina za novo… mami vas da se i sami raskomotite i počnete da stvarate… bojite, crtate, pišete… da označite te beline, prostrane čiste površine… da unesete nešto svoje, ostavite trag.

indexmokrinnn

     Ovo je otvoren prostor za nove ideje, ljude, projekte, kompanije i umetnike. Svi objekti su multifunkcionalni te se već koriste za najrazličitije namene, pored susreta pisaca, izložbi, filmskog festivala, koncertnog prostora, radionica za keramiku, drvo, fotografiju…

 

 

* Celu reportažu o Mokrinskoj kući ideja pročitajte u štampanom izdanju Aha magazina – četvrti broj.

Zvaničan sajt Terra Panonica http://www.terrapanonica.com/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *