Lični razvoj Zdrave priče

Nataša Vukoje: Saveti za srećniji i smisleniji život

unnamednatasa
Nataša Vukoje – učitelj životnih veština i praktičar rekonekcije

    Sve češće se srećemo s osobama koje, realno, imaju razloga za sreću, ali, kako kažu, negde duboko osećaju da su nesrećni. Negde duboko je nešto prazno, i to pravi problem. Da znate, to će uvek praviti problem dok se ne pobrinete za taj deo. To je ono što zavisi samo od vas. To su ljubav i podrška koju možete dati samo sami sebi, niko drugi ne može vam to dati. SREĆA je stvar našeg odabira i znajte da je to izbor koji pravite svakog jutra čim otvorite oči. Sreća je u nama, a ne spolja. Krenite na svoje najuzbudljivije putovanje, krenite k SEBI i svojoj sreći!

Prihvatite sebe.

Najveći broj problema potiče od neprihvatanja sebe. Kada jednom prihvatite sebe, baš takvima kakvi jeste, sa svim vrlinama i manama, vaš će život postati potpuno drugačiji. Kako možete prihvatiti nekoga drugog ako niste u potpunosti prihvatili sebe? Ako vam se dešava da ste tužni, ili ljuti na okolinu jer vas često ne razume, to je prvi pokazatelj da ne prihvatate sebe u potpunosti. Većina vas bi rekla: „Ali ja prihvatam sebe”, a to zapravo nosi mnogo potpitanja. Da li ste često ljuti na sebe, da li uvek mislite da možete više i bolje, da li biste želeli smršati još makar dva kilograma? Ja kažem da kada prihvatite sebe, dolazite u sklad sa sobom pa onda i s celim univerzumom. Budite nežni prema sebi, budite sebi najveća podrška.

Ne potiskujte emocije.

Naučeni smo da pokazivanje emocija nije najbolje rešenje i da nam to može doneti samo nešto loše. Zato je sve više neuspelih veza – i partnerskih i prijateljskih. Ne možemo uspostaviti skladan odnos ako ne pokazujemo emocije, kako pozitivne tako i negativne. Mnogo je veći problem potiskivati negativne. Potisnuto nezadovoljstvo prelazi u gnev, a u korenu je tuga. Ako ste besni, budite besni sada, imate pravo. Samo ne potiskujte bes. Imate pravo na svako vaše osećanje, samo ga prihvatite. Sreća, tuga, bes, ljubav… sve su to osećanja koja su sastavni deo života, i samo ako im date slobodu, bićete srećni. Kome ste danas vrisnuli naglas koliko ga volite? Ali iz sveg glasa, da svi čuju. Ako niste, pravo je vreme da sada to učinite.

Budite prisutni sada.

U ovom trenutku budite fokusirani na svaku reč. Probajte da osetite šta se dešava u vama dok čitate ovaj tekst. Da li se javlja neki osećaj u stomaku? Budite prisutni sada. Osvestite na ovakav način što više sadašnjih trenutaka, to je jedini način za smislen život. Ne razmišljate šta vas čeka za pola sata, sutra, šta treba da uradite, samo budite tu sada. Na trenutak zaboravite sve što je ikada bilo, bilo je i prošlo, ne bavite se time, pustite i budućnost, ona će svakako doći, ne žurite. Samo se bavite dragocenim, sadašnjim trenutkom. Kada se igrate s decom, budite tu i igrajte se, postanite i vi dete. Kada kuvate ručak, budite prisutni i postanite najbolji kuvar na svetu u tom trenutku… Samo budite svesni i prisutni.

Dobro došli u sadašnji trenutak, u njemu je sva potrebna sreća!

Foto: Nikola Ilić

*Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Aha magazina – treći broj.

Posetite Natašinu zvaničnu stranicu http://www.natasavukoje.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *