Biznis & Finansije Klub lidera

Miroljub Aleksić: Život nije besciljno ugađanje sebi

Aleksic2

Miroljub Aleksić, lider Alco grupe, jedan je od najuspešnijih privrednika u našoj zemlji, u čijem se poslovnom sistemu nalaze fabrike: Pionir Subotica, Alfa-Plam Vranje, Tipoplastika, Hissar, hoteli: Izvor Aranđelovac, Sloboda Šabac, Master Novi Sad… i u kojima radi više hiljada ljudi.

Toliko ste toga ostvarili, da li verujete da u životu najbolje tek dolazi?

Ne verujem. Moj život je uložen i utkan u stvaranje, za dobrobit firmi kojima rukovodim, kao i zemlje kojoj pripadam, uz uskraćivanje vremena porodici i deci. S ciljem da život nije avantura i besciljno ugađanje sebi, već težak posao u koji moraš uložiti sebe celog! Kako bih ostavio primer da i mi možemo biti uspešni, a ne samo stranci. Uz nadu da će naša deca ostati da žive ovde da grade novu budućnost uspešnije od nas, svojom vizijom, znanjem, poštenim i efikasnim radom.

Šta je, po vašem mišljenju, najveći problem srpske ekonomije trenutno?

   Ima ih više: velik platni deficit zemlje, recesija, ne baš povoljan poslovni ambijent, nedostatak sredstava za ozbiljne investicije, nekonkurentnost naše ekonomije, siva ekonomija, previsoki fiskalni i parafiskalni nameti, kao i prevelik broj zaposlenih na svim nivoima administracije, slabo školstvo.

Koliko država čini da bi zaštitila domaću privredu, domaće kompanije i srpske proizvode?

Vrlo malo, jer smo skoro u svim sferama potpuno otvorili i liberalizovali svoje tržište, a naša ekonomija posle raspada Jugoslavije, ekonomskih sankcija i bombardovanja ostala je skoro bez industrije, s nerazvijenom poljoprivredom i lošom infrastrukturom. Ova Vlada zaista pokušava da zaustavi negativne trendove i stvori uslove da se okolnosti promene. Instrumenti i manevarski prostor vrlo su mali, a rezovi koji su neophodni vrlo su duboki i bolni! Teška muzika! A ja im želim sreću i uspeh radi svih nas.

Kako vi prepoznajete šansu u biznisu?

Šansi uvek ima, samo je stvar procene, trenutka i mogućnosti. Ako hoćete da dobijete partiju, napravite strategiju – žrtvujete figuru, često i dobijete! Ako nemate hrabrosti i nećete da žrtvujete – izgubite! To je mentalitet, treba smeti!

*Ceo intervju sa Miroljubom Aleksićem pročitajte u štampanom izdanju Aha magazina – prvi broj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *