Božićna česnica se na našem podneblju pravi na različite načine. Neke domaćice je mese poput hleba, neke je prave slatku sa hrskavim korama… Simbolika česnice i momenti u kom se svi članovi porodice okupe za stolom, nemaju cenu. Svi se slade, a najsrećniji pronalazi kovanicu i, kako naši običaju kažu, “osigurava” sebi srećnu godinu!
Zato ih sve majke i bake s posebnom radošću pripremaju i mudro sakrivaju dinar za sreću u slojevima slasnih zalogaja. U vojvođanskim domovima česnica se tradicionalno priprema na sledeći način:
- 1 kg tankih kora
- Za fil sjediniti 400g sitnije seckanih oraha, 200g suvog grozđa, 200g smokava i 300g šećera.
- 1 dcl ulja pomešan sa 2 dcl kisele vode
- 300-400g meda
U podmazan pleh smestiti dve kore, poprskati pomešanom kiselom vodom i uljem, posuti filom i kašikom premazati malo meda. Ređati kore, fil i med naizmenicno dok se ne utroši sav materijal. Kovanicu ubaciti u toku procesa. Poslednju koru premazati mešavinom meda, ulja i vode. Peći na umerenoj temperaturi dok ne porumeni.
Posle Božićnog ručka služi se svim ukućanima, a najsrećniji pronalazi kovanicu.
Srećan Božić!