Idea man Stranac u gradu

Atila Pinter – Ambasador Mađarske u Srbiji

Njegova ekselencija Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji, voli atmosferu Beograda, uživa u mađarskoj i staroj ex-yu rok muzici, kafu pije ritualno kao i svi Balkanci, a obožava i srpsku košarku. Za magazin Aha govori o bliskosti naših kultura i otkriva nam svoj pogled na naše podneblje koje s pažnjom i posvećenošću proučava već 25 godina.

Atila-Pinter2

Na kom se mestu u Beogradu najprijatnije osećate? Šta se promenilo od vremena kada ste bili u Beogradu kao prvi sekretar Ambasade Mađarske (2003-2007)?

Volim Kalemegdan, Zemun, obalu Save i Dunava. Ali mi je blizak i Vračar, gde se nalazi naša ambasada. Od mog prethodnog mandata u Beogradu mnoge su se stvari promenile u prestonici. To ima i prednosti i mane. Prednost je što je sagrađeno mnogo novih zgrada u centru, pa i na Novom Beogradu, a mana je što paralelno s tim nestaje šarm koji je imao zahvaljujući starim građevinama. Sa svim promenama, Beograd ima veselu atmosferu i ja se tu osećam jako dobro.

Kako gastronomski doživljavate Beograd i koja su vam omiljena srpska jela i pića?

Veliki sam obožavalac srpske kuhinje, nažalost, ne mogu baš uvek da se oduprem izvanrednom srpskom roštilju. Rado jedem ćevape, pljeskavice, uštipke. U restoranima često naručujem mešano meso na žaru, jer se to skoro u svakom restoranu sastoji od raznog mesa. Što se pića tiče, mislim da u Srbiji prave odličnu rakiju. Ne postoji voće od kojeg nisu u stanju da naprave izvanrednu rakiju. Primetio sam da poslednjih godina širom Srbije prave sve više i više jako kvalitetnih vrsta vina te ih rado probam kad mi se pruži prilika.

Postoje li rituali koje ste preneli na svoj prostor u Beogradu? I obrnuto, šta ćete rado poneti sa sobom?

Piti kafu za mene je poseban ritual. Nastojim da to radim onako kako sam video na Balkanu. Smireno, polako ispijajući gutljaj po gutljaj. Ne juriti, nego uživati u svakom trenutku. Ima već dve decenije da sam taj lepi običaj usvojio i nisam spreman da od toga odstupim. Ako nemam priliku da kafu popijem kao vi, onda ništa, hvala…

Iz programa mađarskog kulturnog centra za jun, izdvajamo:

  • Izložba ,,Mađarski olimpikoni” u sali CH Beograd (Gračanička 14.)
  • Projekcija filma Puskás Hungary u bioskopskoj sali Doma Omladine u Beogradu
  • ,,Bitka koja nas povezuje”: Zajednička naučna konferencija mađarskih i srpskih istoričara povodom 560. godišnjice velike pobede kod Beograda, kada je vojska pod vođstvom Janoša Hunyadija (Janka Sibinjanina) zaustavila tursku najezdu.

Ceo intervju pročitajte u štampanom izdanju Aha magazina. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *