Nekategorizovano

Slatko – hladni zalogaji

Kiša, oblaci i vetar ovih dana čine da se osećate kao da je leto prošlo. Ipak, ne dajte se zavarati, još uvek je pravi trenutak za najukusniju letnju poslasticu – sladoled!

Photo: www.huffingtonpost.com

Ukoliko više volite da sami pripremite sladoled za sebe i svoju porodicu, predlažemo vam da to bude sladoled od kokosovog mleka i jagoda po receptu Nevene Zelunke Cvijetić, autorke bloga Hleb i lale.

Photo: Instagram hlebilale

Sastojci koji su vam potrebni su:

2 konzerve kokosovog mleka

125 ml meda (ili za vegan varijantu javorovog sirupa)

1/4 kašičice soli

2,5 kašike gustina

1,5 kašičica ekstrakta vanile

180 ml vode

Sveže jagode

Način pripreme:

Dobro promućkati konzerve kokosovog mleka i sipati ih u šerpu. Zatim odvaditi 100 ml kokosovog mleka i staviti sa strane. U šerpu dodati so i med i zagrejati na srednje slaboj temperaturi dok se med u potpunosti ne otopi.

Dok se kokosovo mleko greje dodajte i vodu u šerpicu. Izmešajte dobro. Gustin pomešajte sa kokosovim mlekom koje ste ostavili sa strane. Izmiksajte dobro tako da ne ostanu grudvice pa dodajte u zagrejano kokosovo mleko. Mešajte penječom dok se smesa ne zgusne (ne jako već je dovoljno da kada umočite kašiku, sa njene donje strane kada povučete prstom, ostane štrafta). Vodite računa da smesa ne proključa.

Kada se smesa dovoljno zgusnula, sklonite sa ringle i dodajte vanilu. Izmešajte i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Jagode isecite na kolutove.

Ako sladoled servirate na štapiću, sipajte smesu u kalupe u koje ste stavili kriške jagode pa u zamrzivač. Ako služite u činijicama, sipajte je u mašinu za sladoled i posle dodajte jagode pre hlađenja ili je prebacite u činiju, izmešajte sa jagodama pa stavite na hlađenje u zamrzivač (moraćete da mešate nekoliko puta u prvih sat vremena kako bi sladoled bio kremast).

Photo: Arhiva Aha magazina

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *