Gde ići? Gradski vodič

Izložba italijanske mode u Beogradu

Izložba visoke italijanske mode pod nazivom “STRASTI I SNOVI ITALIJANSKE MODE: Kreativnost, stil i istraživanje” održava se u Beogradu od 18. oktobra do 06. novembra u Konaku Kneginje Ljubice, u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

garmani      valentino

Posetioci u Beogradu imaće priliku da uživaju u neponovljivim kreacijama slavnih modnih brendova, među kojima su Đanfranko Fere, Marela Ferera, Gaj Matiolo, Gatinoni, Sestre Fontana, Đorđo Armani, Enriko Koveri, Laura Bjađoti, Versaće, Valentino, Fendi, Renato Balestra.

sorelle-fontana

Među eksponatima naći će se i Armanijeva haljina koju je nosila Sofija Loren na crvenom tepihu povodom proslave 70. godišnjice filmskog studija Činečita, haljina sestara Fontana koju je nosila Ava Gardner u filmu “Bosonoga kontesa” a zatim je moderniju verziju imala Anita Ekberg u Felinijevom filmu “Dolče vita”, haljina “Skuola di moda Ida Feri” koja je prikazana dok je u izradi, pa se na njoj može videti sam krojački proces, kao i  muški sako “Luka Litriko” koji je delimično završen pa se na njemu vidi sam proces rada, a isti takav model kreirao je Anđelo Litriko za Ričarda Bartona.

Izložba se održavao kao deo XVI izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu, što je događaj koji se organizuje svake godine u oktobru mesecu u cilju promocije italijanskog jezika kao velikog jezika klasične i savremene kulture i njegovih veza sa umetnošću, naukom, kulturom. Ovogodišnje izdanje je posvećeno italijanskoj kreativnosti i njenim brendovima, a posebno sektorima mode, odeće i dizajna, pod naslovom “Italijanski jezik i kreativnost: brendovi i odeća, moda i dizajn”.

Više informacija na sajtu: http://www.iicbelgrado.esteri.it/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *