Izložba ”Slike i sećanja” u Muzeju afričke umetnosti

Izložba „Slike i sećanja“ rekreira istorijski trenutak, kao i socijalne i lične motive koji su vodili kreiranju jedne veoma interesantne, a u izvesnoj meri zanemarene zbirke predmeta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

slike-i-secanja-1

Afrička tikva – kalabaš – je kao predmet svakodnevne upotrebe ostavio duboki otisak u imaginaciji kako putnika, tako i lokalnog stanovništva na afričkom kontinentu. Jedni su izgradili čitavu mrežu metafora i mitova oko ove biljke i predmeta, a putnici ga videli kao neizbežan deo iskustvenog i idejnog „afričkog pejzaža“. Izložba „Slike i sećanja“ prati afričku tikvu kroz zbirke MAU – od predmeta kao što su posude, kašike i muzički instrumenti, do skulptura i predmeta primenjene umetnosti koji reprodukuju kalabaš kao motiv. Ovaj pristup dovodi u pitanje oštru granicu između onoga što se smatra autentično „etnografskim“ naspram suvenirskog predmeta. Potporu izložbenoj scenografiji daju razglednice, fotografije, kao i zanimljive beleške osnivača muzeja, Zdravka i Vede Pečar, iz vremena njihovog boravka u Africi (od pedesetih do ranih osamdesetih godina prošlog veka).

Koncept izložbe i autorka kataloga: Emilia Epštajn, kustos MAU

Izložba će biti otvorena u Muzeju afričke umetnosti do aprila 2017. godine

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

PRATITE NAS NA