Ideje za decu Inspiriši se

Svetski bestseller ”Umetnost za decu” od sada i u Srbiji!

Jedan od najpoznatijih svetskih naslova namenjen najmlađim čitaocima “Knjiga umetnosti za decu” konačno je objavljen i na srpskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Data Status. U dva toma bela i žuta knjiga “Knjiga o umetnosti za decu” na zabavan način daje odgovore na sva moguća i nemoguća pitanja iz oblasti svetske umetnosti. Autori postavljaju provokativna pitanja na koja daju beskrajno duhovite odgovore.

Deca su istinski umetnici. Crtanje bojicama, slikanje prstima, bojenje flomasterima – sve to je njihovo svakodnevno umetniccko izražavanje, što možda umetnost čini bližom deci nego mnogim odraslim ljudima. “, kaže Sesili Kajzer, direktorka izdavačke kuće ”Fejdon Press” od koje je Data Status otkupio prava za izdanje na srpskom.

umetnost-10-11

Da li deca imaju drugačiju percepciju umetnosti u odnosu na odrasle?

Percepcija koju deca imaju o umetnosti zavisi isključivo od njihove percepcije sveta oko sebe, a to naravno zavisi od njihovog uzrasta.

Jednogodišnjak će možda uočavati boje, a trogodišnjak skrivene oblike, petogodišnjak bi mogao pokazivati potencijalne članove porodice, dok bi osmogodišnjak mogao da prepoznaje emocije koje je i sam osetio ili video kod drugih ljudi. Dete koje najviše voli da se igra sa automobilčićima privući će određena umetnička dela , dok će dete koje voli pse privlačiti neka druga. Deca prolaze kroz isti process kao odrsli ljudi, ali u čistijoj formi, uz manje distrakcija i samosvesti. Ne postoji pogrešan način da odlučite koja vam je omiljena slika, kao ni pogrešan način da se ceni i poštuje umetnost.”

Umetnost je za svakoga kaže direktorka dečijih izdanja izdavačke kuće “Fejdon Press”. A u to su se mogli uveriti svi koji su bili u prilici da prelistaju belu i žitu knjigu Umetnosti za decu koja nudi pregršt zanimljivih pitanja i odgovora.

umetnost-14-15Zašto niko u Rafaelovoj školi ne obraća pažnju na predavanje? Ko je od žvrljotine napravio remek delo? Kako biste naslikali brzinu? Može li sakupljanje kojekavih stvari biti umetnost? Može li se verovati slici? Kako biste naslikali muziku? Da li doterivanje može da bude umetnost? Kako se slikaju osećanja? U čemu je tajna Mona Lize? Može li se naslikati buka? Zašto je Džef Kuns napravio džinovsku skulpturu od 70.000 biljaka?

Knjige o umetnosti ohrabruju decu da pažljivo posmatraju i upotrebljavaju maštu kako bi otkrili i razumeli zašto su umetnici kreirali dela baš na način na koji su to uradili.

U svakoj knjizi predstavljano je po 30 svetskih umetnika i njihovih dela.

Od Leonardove čuvene Mona Lize do Vorholove isto tako čuvene Merilin, autori su odabrali dela i umetnike koji su na svoj način obeležili istoriju umetnosti istovremeno vodeći računa o njihovoj privlačnosti današnjoj deci. Zastupljeni su divovi istorije umetnosti kao što su Rafael, Van Gog, Tarner, Matis, Rembrant, Direr ili Velaskez, ali knjige predstavljaju i intrigantne umetnike poput, na primer, Sindija Šermana, Endija Vorhola, Džefa Kunsa ili Donalda Džada.

U situaciji kada su muzeji u našoj zemlji zatvoreni ili zbog finansijskih problema nisu u mogućnosti da finansiraju velike izložbe ove dve knjige omogućiće deci da upoznaju jedan fantastičan svet, prošire vidike i otkriju svoje talente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *