Dobra hrana Wine club

Plantaže u 2016.

Poznato je da Plantaže gazduju najvećim evropskim vinogradom u jednoj celini, koji se prostire na preko 2300 hektara. Manje poznato je sa kakvim se sve izazovima suočava vinograd na Ćemovskom polju: malo padavina, ogroman broj sunčanih sati, zemljište sačinjeno od krednog krečnjaka, prošarano peskom i šljunkom i mnoštvom uglačanih oblutaka… U toj epskoj borbi vinove loze i kamena, na žaropeku, u jedinstvenom podneblju smeštenom između planina i Jadranskog mora, nastaju vina Plantaža, raskošnog, bogatog bukea, svedočeći o posebnosti vinograda u kojem se rađaju. Odavde vina pogotovo od autohtonih sorti vranac i krstač, putuju svetom pripovedajući časnu priču o svom poreklu, a ovaj ih prepoznaje po kvalitetu jer, priznanja ne prestaju da stižu.Vranac Menhetn foto

Priznanje od Dekantera

Kolekcija Plantaža od više stotina međunarodnih nagrada, ove godine dopunjena je novim priznanjima. Jancis Robinson, najuglednija vinska kritičarka i novinarka na svetu, objavila je nedavno na svom sajtu www.jancisrobinson. com priču o vinima Plantaža. Pohvale su dobila sva degustirana vina. Na ovogodišnjem ocenjivanju koje organizuje čuveni vinski časopis Dekanter (Decanter Asia Wine Awards) u konkurenciji od oko 3.000 vina iz celog sveta, Crnogorski vranac (2012) ocenjen je sa 90, a Vranac Pro Corde (2012) sa čak 93 poena! Podsetimo, Dekanter je u julskom izdanju 2013 godine proglasio Crnogorski vranac vinom meseca i istakao ga oznakom “Best Value” kao ubedljivog pobednika u kategoriji odnosa cena-kvalitet. Neka bude pomenuta i smotra Balkans International Wine Competition održana u Sofiji, gde je extra suvom Valu dodeljena najveća titula takmičenja – Grand Trophy 2016 – za najbolje penušavo vina Balkana.

 Berba za pamćenje

Na proslavi još jedne uspešne berbe Plantaže su u impozantnoj atmosferi vinskog podruma Šipčanik ugostile blizu 800 zvanica. Gosti su imali priliku da premijerno degustiraju vina Šipčanik inspirisana vinskim hramom čije ime nose i u kojem su odležavala u barik buradima. Pozdravljajući goste, Verica Maraš, izvršna direktorica Plantaža, savetovala je sve ljubitelje vina da dobro zapamte ovogodišnju berbu jer je dobijena sirovina za velika i snažna vina. Dobroj atmosferi u kojoj su uživali glumac Mima Karadžić, pevač Željko Vasić, voditeljka Nina Radulović i brojni drugi prijatelji kompanije, doprinela je i modna revija «Palmoma Blanca» kreatorke Sanje Bobar, koja je zajedno sa vinima Plantaža imala uspešnu premijeru na Nedelji mode u Njujorku.

Plantaže na Nedelji mode u NjujorkuRev1

Plantaže su ove go- dine zabeležile pove- ćanje izvoza za vise od 20%. Posebno je primetan rast inte- resovanja za vina Plantaža u SAD-u, gde se plasira vina u vrednosti 400.000€ godišnje, preko nekih od najvećih distributera kao što je “Southern wine and spirits”. Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga u perspektivi očekuje još bolje rezultate: «Nastup na tržištu SAD zaokružili smo na svetski prestižnoj Njujorškoj nedelji mode, gde se već afirmisani brend Plantaža, povezao sa brendom u velikom usponu kakva je crnogorska modna scena oličena u značajnoj modnoj autorki kakva je Sanja Bobar. U okviru New York Fashion Week-a, vodeći svetski kreatori i modeli, zajedno sa posetiocima revija imali su priliku da degustiraju naša vina. Promocije smo održali i u više prestižnih restorana kao što je Baterry gardens na Menhetnu. Zaista smo uživali u slaganju crnogorskih vina sa čuvenim američkim stekovima», ističe Đurišić i za naredni period najavljuje još aktivniji pristup ovom izuzetno zahtevnom tržištu.

VLADIKAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vino nastalo povodom 50 godina postojanja Plantaža i u okviru proslave velikog jubileja – 200 godišnjice rođenja crnogorskog vladara i vladike Petra II Petrovića Njegoša. Autentična kupaža, u kojoj dominira vranac, uz pomalo kaberne sovinjona i merloa, predstavlja jedno kompleksno, snažno i moderno vino, koje je odležalo u najboljim hrastovim sudovima. Raskošne arome, baršunasti tanini i impresivna završnica ukusa zaokružuju doživljaj jednog izuzetno harmoničnog i dugovečnog vina.

Tekst i foto: Plantaže

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *