Zdrava psiha Zdrave priče

Uhvati sadašnji trenutak

Verovatno ste se već upoznali sa popularnom literaturom iz oblasti samopomoći i primenjene psihologije u kojoj se nalaze različiti saveti kako da promenite sebe, svoje navike i pogled na svet. I kao po običaju, vaša čitalačka i istraživačka avantura završavala
bi se neslavno jer, iako ste dobijali konkretne smernice za unapređenje svog života u nekoliko jednostavnih koraka, niste kreirali određeno iskustvo koje je ključni sastojak svake promene. Ljude, kao što je poznato, menja iskustvo, a ne reči. Upravo na toj ideji je zasnovana čitava NLP metodologija. Kao uspešno primenjiva u privatnom i profesionalnom životu, nudi nam veliki izbor naprednih strategija komunikacije, efikasne modele za promene u ponašanju i kvalitetniju svakodnevicu. Jedan od najvažnijih uslova da je tako oblikujemo i živimo u svoj njenoj lepoti jeste zadržavanje u sadašnjem trenutku i uživanje u njemu. Kada ste poslednji put to učinili?

Neretko zaboravljamo da je sadašnjost jedini prostor u kome se otkriva ceo naš život. Prošlost i budućnost ne postoje u stvarnosti, a opet nam se događa da češće boravimo u njima zato što nas um primorava na to. Preuzimanje kontrole nad sopstvenim mislima nije uvek lak zadatak budući da to povlači odgovornost nad načinom na koji razmišljamo, delujemo i reagujemo. Uostalom, to je pitanje našeg odnosa prema sebi, drugim ljudima i povezanosti sa njima. Kako bismo bolje shvatili u kom pravcu se krećemo, bilo bi dobro da zastanemo za trenutak. U tome nam može pomoći jedna veoma korisna NLP tehnika koja služi da se rešimo svega onoga što nas sprečava da jasno sagledamo svoju sadašnjost i dozvolimo vlastitim potencijalima da se izraze.

pexels-photo-138329Za početak zamislite vremensku liniju i na njoj rasporedite svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Možete je predstaviti na kreativan način poput vrpce sa zakačenim fotografijama koje oslikavaju neke vaše događaje, osobe iz okruženja, misli, raspoloženja. Sada se koncentrišite samo na sadašnjost. Sigurno uočavate da je mnogo fotografija zalutalo iz prošlosti, ali ima i onih koje su konstrukcija budućih slika. Tako pomešane prave svojevrsni haos iz kog je ponekad teško izaći, zar ne? Kako bi bilo da sve one koje pripadaju prošlosti tamo i ostavite – poslednji poslovni sastanak, sukob sa patnerom pre dva dana ili napet razgovor sa prijateljicom. To nužno ne moraju biti neprijatne stvari, jer i one lepe takođe smetaju. Još jednom se osvrnite na sadašnjost i sigurno ćete se uveriti da je preglednija. Zatim sve što je deo budućnosti stavite na pravo mesto – nov projekat, odlazak na putovanje ili kupovina stana. Kakav je osećaj kada ste dodatno urediili svoje „sada”? Dopustite sebi kreativnost i budite spremni za nalet inspiracije koji sa ovim specifičnim raspremanjem dolazi. Primetićete da će se pred vama ukazati svega nekoliko fotografija koje ilustruju vašu sadašnjost. One su i više nego dovoljne da održite svesnost u
sadašnjem trenutku. Istinski užitak počinje upravo tada. Kao kada jedete omiljeni kolač od čokolade i prepuštate se osećaju blaženstva u potpunosti bez proveravanja mejla ili čitanja pripreme za prezentaciju. Naprotiv, samo ste vi i kolač i splet različitih ukusa koji se stapaju u savršen zalogaj. Verujem da možete čuti kako vam komadići čokolade krckaju pod zubima dok svakom posvećujete punu pažnju. Kvalitet našeg iskustva se menja i prilično povećava, složićete se, kada se bezrezervno predamo tom doživljaju. Uverićete se koliko energije i snage će vam ovakve sitnice doneti. Jer, energija teče tamo gde je fokus, a mi svesno možemo birati na čemu će on biti – na prošlosti koju ne možemo promeniti, budućnosti nad kojom nemamo kontrolu ili na sadašnjosti koja je jedino stvarna i poziva nas da je kreiramo. Kako je Buda jednom rekao, ono što smo danas potiče od naših jučerašnjih misli, a naše sadašnje misli grade naš sutrašnji život. Biti svestan onoga što je ovde i sada jeste životni zadatak i velika odgovornost, ali istovremeno i put slobode, nadahnuća i celovitosti.

Tekst: Ivana Gavrilović Stanković, diplomirani filolog i NLP trener

Foto: www.pexels.com

*Tekst iz Aha magazina – oktobar / novembar, X broj, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *