Gde ići? Gradski vodič

Izložba Dodir stakla u Muzeju primenjene umetnosti

IZLOŽBA SAVREMENOG NORDIJSKOG STAKLA

DODIR STAKLA

9. februar – 15. mart 2017.

Autorka izložbe: Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara

Kustos izložbe: Milica Cukić, MPU

SAMSUNG CSC

Izložba „Dodir stakla“ je gostujuća izložba savremenog nordijskog stakla, koju su organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko staklo, dizajnere i proizvođače, prikazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u umetničkom stvaralaštvu. Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara iz Zagreba.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i studija koji su većinu svojih dela ostvarili kroz saradnju s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Njihova proizvodnja je plod veštine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umetnika sami izrađuju svoja dela. Pred nama su ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna utkanog u predmete koji se i danas izrađuju, a vizionarski su ih osmislili legende dizajna 30-ih i 60-ih godina XX veka Alvar Alto (Alvar Aalto), Tapio Virkala (Tapio Wirkkala), Timo Sarpaneva (Timo Sarpaneva), kao i drugi saradnici finske fabrike stakla Itala (Iittala). Jednostavni oblici pročišćenih obrisa, koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske procene autora, jasno su izraženi u delima Ingejerd Roman (Ingegerd Råman) nastalim u švedskoj fabrici stakla Skrufs (Skrufs), ali i u dizajnu čaša – zamisli danskog arhitekte Jerna Ucona (Jørn Utzon), tvorca zgrade Opere u Sidneju.

F_Iittala_03

Ovi predmeti od stakla, osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se s brojnim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu. Ova scena povezuje ideje mladih stvaralaca s vrhunskom veštinom staklarske izrade poput, na primer, ostvarenja norveške fabrike stakla Magnur (Magnor). Mnogi među njima i sami su staklari te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi su, nabrojmo ih redom jer se njihova delatnost prepliće u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, svojim ostvarenjima zastupljene fabrike stakla Holmegord (Holmegaard), ARCHITECTMADE i Lene Bjere Dizajn (Lenne Bjerre Design) iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi (Lasismi) i galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj fabrici u Rihimakiju) iz Finske; fabrike stakla Hadeland, Jevik (Gjøvik) i Magnur, kao i studio Nestetangen (Nøstetangen Glass) iz Norveške; fabrike stakla Moleros (Målerås), Skrufs i Nibru (Nybro Glasbruk) iz Švedske.

 

Foto: Muzej primenjene umetnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *