Biznis & Finansije Klub lidera

Prvi vek diplomatskih odnosa Srbije i Švedske

100 years FINAL D

Ove godine obeležava se jubilej – stotinu godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Švedske i Srbije. Kroz sva dešavanja koja su obeležila XX vek, dve zemlje nikad nisu prekidale diplomatske odnose. Tradicija dobrih odnosa je tako potvrđena kroz snažnu diplomatsku aktivnost kao i kroz ekonomsku i političku saradnju.

Odnosi Švedske i Srbije dobri su i prijateljski i uveren sam da godine odlične saradnje tek predstoje. Raduje me što je prošlogodišnja poseta švedskog premijera Srbiji uzvraćena posetama ministarke za evropske integracije i ministra unutrašnjih poslova republike Srbije koji su boravili u Stokholmu početkom ove godine. To pokazuje da dve zemlje  ulaze u drugi vek diplomatskih odnosa odlučne da nastave dobru saradnju i još više učvrste stabilne odnose”, rekao je ambasador Švedske Nj. E. Jan Lundin.

Jan Lundin ambasador Svedske

Švedska snažno podržava Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji i od 2001. godine Vlada Švedske je kroz Agenciju za razvojnu pomoć (Sida) Srbiji donirala oko 200 miliona evra. Planirana pomoć Švedske za ovu godinu je 11 miliona evra.

Obeležavanju ovog srpsko-švedskog jubileja priključuju se i brojne švedske kompanije koje godinama uspešno posluju na srpskom tržištu.Tako Atlas Copco  obeležava 60 godina od osnivanja u tadašnjoj Jugoslaviji. Firme poput Tetrapaka, ABB-a, Medicon, Oriflame, Ericsson, Volvo, H&M i Securitas koji zapošljava 5000 radnika, već niz godina šire svoju delatnost u Srbiji i svojim poslovanjem doprinose razvoju srpske ekonomije. A posle 25 godina čekanja srpska javnost će ove godine dočekati otvaranje prve švedske robne kuće IKEA.

Duboke i stabilne veze potvrđuju se i kroz veliku srpsku dijasporu – u Švedskoj živi najmanje 130.000 Srba, koji pripadaju prvoj i drugoj generaciji imigranata.

Svake godine sve više srpskih studenata želi da studira neki od skandinavskih jezika, a ta katedra na Filološkom fakultetu u Beogradu ove godine obeležava 40 godina od osnivanja.

Tokom 2017. godine, ambasada Švedske će organizovati niz aktivnosti u okviru programa ”Švedskosrpski 100”. Od marta, kada predstavlja program master studija i stipendija ”Study in Sweden”, na sajmu obrazovanja EDUfair 2017 u hotelu Crowne Plaza 10-11. marta, nastavlja sa drugim programima saradnje. Tako će se u aprilu, u saradnji sa Novom Iskrom posvetiti pitanju uzgajanju organske hrane u gradskim uslovima kao i pitanju upravljanja otpadom hrane. U maju će fokus biti na kulturi za decu a od jeseni pažnja će biti usmerena na savremeni švedski film, književnost i muziku.

Tekst i foto: Švedska ambasada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *