Za dva veća ili tri manja burgera:
300 g fileta svežeg lososa
1 komadić od 3 cm svežeg đumbira (struganog)
1 kašika soja sosa
1 čen belog luka
2 kašike prezli
½ kašičice meda
½ kašičice ulja od pečenog susama
majonez, vasabi i ukiseljeni luk
Skinite kožu s fileta lososa i iseckajte ih na kocke.
Ubacite u multipraktik s ostalim sastojcima i sameljite. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 15 minuta u frižideru (ako vam se žuri, ovaj korak možete preskočiti). Formirajte burgere rukama koje ste nauljili susamovim uljem.
Tiganj koji se ne lepi zagrejte na srednje jakoj temperaturi i stavite burgere da se peku.
U slučaju da koristite tiganj koji nije za pečenje bez dodatne masnoće,
stavite malo ulja za prženje. Pecite burgere tri-četiri minuta s jedne strane pa okrenite i pecite i drugu stranu još tri-četiri minuta.
Zemičku blago tostirajte i premažite majonezom. Stavite zelenu salatu i na nju još topao
burger. Odgore stavite ukiseljeni luk i vasabi i prekrijte gornjom polovinom zemičke.
Služite odmah.
Recept i foto: Nevena Zelunka Cvijetić
*Aha magazin – februar / mart 2016, VII broj