100% prirodno Zdrave priče Zdravo telo

Sprint ili lagano trčanje?

Još uvek se satima znojite na traci samo zato što to “veliki momci” rade? Suočite se sa činjenicom: većina ljudi odrađuje duge, spore kardio treninge zato što su oni nezahtevni, a ne zbog toga što oni magično sagorevaju masti. Ako je vaš cilj da razvijete čistu mišićnu masu, onda počnite da razmišljajte i o tome da uključite sprint u svoj program.

sprint-ili-lagano-trcanje

Brzo trčanje ima niz prednosti – i metaboličkih i morfoloških (strukturalnih). Što se metaboličkih prednosti tiče, sprint povećava broj i efikasnost enzima koji kontrolišu vaša tri energetska sistema. Manji porast nivoa enzima kao što su miokinaza i kreatin fosfokinaza zabeležen je u nekoliko studija nakon sprinta. U suštini, poboljšana funkcija enzima znači da organizam može brže da razgradi fosfokreatin i glikogen koji se nalaze u telu i da može mnogo efikasnije da obezbedi energiju za aktivirane mišiće. Rezultat toga jeste veća mišićna snaga i izdržljivost, tako da s vremenom možemo da povećamo i opterećenje i broj ponavljanja.

Morfološke adaptacije neophodne kod sprinta uključuju i promene vrste i veličine mišićnih vlakana. Tako vlakna postaju duža i jača, a mišići postaju veći.

I na kraju, adaptiranje tela sprintu zavisiće od dužine trajanja sprinta, oporavka između ponavljanja i učestalosti. Međutim, i dalje je potrebno da se obratite svom treneru kako biste sastavili najbolji program koji može da ispuni vaše ciljeve.

Tekst i foto: xfitness.x3mgym.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *