100% prirodno Zdrave priče Zdravo telo

Japanci hranom smanjuju obolevanje od raka

Jod u ishrani za dugovečnost

Ishranom definitivno može da se utiče na kvalitet života. Ishrana Japanaca je bazirana na hrani morskog porekla: školjkama, morskim algama I plavoj ribi. Statistika govori da je dnevni unos joda kod Japanaca čak desetostruko veći od preporučenog. Rezultat ovakve ishrane, bogate jodom, je veoma mala stopa maligniteta.

Mnoge studije naglašavaju da je za zdravlje organizma uloga joda ogromna. Osim povećanog rizika za nastanak raka dojke, kod žena kojima manjka jod, postoji povećan rizik od raka štitaste žezde.

shutterstock_468722000_mini

Razlog više da redovno i u dovoljnim količinama unosimo jod, jeste i činjenica da nas upravo on štiti od neželjenih delovanja broma, fluora, žive i olova. Jod eliminiše otrove iz našeg organizma. Prema rečima pedijatra endokrinologa dr Slavice Dautović, jod je mineral koji je neophodan svakoj ćeliji našeg organizma.

Jod ima vitalnu ulogu u nastanku života i očuvanju zdravlja. On je osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde, utiče na brojne procese u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva. Posebno je važan za razvoj mozga embriona i novorođenih beba – kaže dr Dautović.

Nedostatak joda u bilo kom organu dovodi do njegove disfunkcije. Mnogo je znakova koji mogu da ukažu na nedostatak ovog minerala u organizmu, a najuočljiviji su grčevi u mišićima, gojenje, suva koža, slabo pamćenje, depresija i mnogi drugi.shutterstock_394885444_mini

Ono što je neophodno za naš organizam, a uvek je dostupno, jesu namirnice i voda bogate prirodno rastvorenim jodom.

Stručnjaci savetuju svima da slede primer Japanaca čija je ishrana bogata jodom. To su namirnice morskog porekla: školjke, alge, morske alge, bela riba, te da nešto od toga treba svakodnevno da bude na našem meniju.

Učinite svom organizmu uslugu, obezbedite sebi dovoqnu količinu joda svakog dana. Tako malo, a tako puno – poručuju stručnjaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *