Muzika Umetnost

Skandinavski specijal na 33.Beogradskom džez festivalu

Mats Ejlertsen „Rubikon“ (Mats Eilertsen „Rubicon“)
Jan Lundgren with Mattias Svensson & String Quartet: A tribute to Jan Johansson
Jakob Bro Trio
Marijus Neset Kvartet (Marius Neset Quartet) 

Među najpopularnijim savremenim džez umetnicima nalaze se mnogi muzičari iz Norveške, Švedske i Danske. S obzirom da sa svim ovim državama slavimo 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, skandinavsko predstavljanje na 33. Beogradskom džez festivalu biće jedna od najimpresivnijih selekcija muzike sa severa Evrope u našim krajevima u poslednje vreme!

Prvi dan festivala, 26. oktobar u Domu omladine Beograda, tako je rezervisan skoro u potpunosti za impresivna nova imena iz ovog dela sveta: Jan Lundgren (Švedska), Jakob Bro(Danska) i Marijus Neset (Norveška), dok ćemo na velikoj sceni Sava Centra 29. oktobra imati priliku da vidimo izuzetnog norveškog umetnika Matsa Ejlertsena i njegov veliki međunarodni projekat „Rubikon“, i to pre glavne zvezde festivala Džošue Redmana i njegovog slavnog Trija!

Izuzetno umetničko veče na samom otvaranju 33. Beogradskog džez festivala, u četvrtak 26. oktobra u Domu omladine Beograda, počinje premijernom prilikom da se konačno upoznamo sa magičnom klavirskom svirkom Jana Lundgrena, svakako jednog od najvažnijih evropskih džez pijanista današnjice. Ovaj švedski čarobnjak elegičnih raspoloženja, nastupiće praćen basom Matijasa Svensona i gudačkim kvartetom, uvodeći nas u svet Jana Johansona, pijaniste i kompozitora, koji je stvorio autentičan švedski zvuk u džezu. Johansen je posegao u nasleđe melodija folk muzike, čije je smelo čitanje kasnije dalo smer istinskog evropskog stvaralačkog razmišljanja u džezu mnogim drugim umetnicima širom kontinenta – Lundgren se tako pojavljuje kao veliki naslednik vizije koja još uvek traje i greje srca, i čitavih 50 godina kasnije.

https://youtu.be/URtK6zLm1l8

Jacob-Bro-Trio-by-Michelle-Ettlin_miniSvakako najveće novo ime na danskoj sceni i jedno od najpoznatijih širom sveta, jeste gitarista Jakob Bro. Kao sedmostruki dobitnik Danish Music Award (danski ekvivalent Gremiju) za najbolji džez ili crossover album godine, i dvostruki laureat The Carl Prize za kompozitora godine, on je jedan od najuspešnijih umetnika u istoriji danskog džeza. Na aktuelnom ostvarenju za uticajnu produkciju ECM i na beogradskom koncertu predstavlja Jakob Bro Trio sa izuzetno cenjenoim američkom ritam sekcijom: Tomas Morgan (kontrabas) i Džoj Baron (bubnjevi).

https://youtu.be/Cc6baRyUDu4

Marius_Neset_photo_Kiran_Ridley_mini

 

Kritika se slaže da je najsvežije novo ime sa norveške scene saksofonista Marijus Neset, koji u 33. godini već ima bogatu karijeru iza sebe: snimio je deset albuma sa sastavima JazzKamikaze i People Are Machines, pre nego što je 2011. objavio prvi album pod svojim imenom za britanski Edition Records. Danas je ekskluzivac jedne od najuglednijih evropskih izdavačkih kuća, minhenske ACT, što već dovoljno govori o ugledu kog je za kratko vreme stekao, a pažnji beogradske publike će predstaviti Marijus Neset Kvartet, svoj najkomunikativniji sastav, dokazujući da i na granici Polarnog kruga znaju da plešu uz džez!

https://youtu.be/1mmWbq5R-Dw

Mats-Eilertsen-Rubicon-photo-André-Løyning-aka--@Saftflaske_mini

 

Konačno, u Sava Centru 29. oktobra, publici predstavljamo Matsa Ejlertsena – jednog od najautentičnijih savremenih džez umetnika sa beskompromisnom vizijom, tip muzičara za koje smo navikli da nam dolaze iz Skandinavije. Mats Ejlertsen je norveški kontrabasista koji je već ostvario upečatljive rezultate u kolektivima Food, Nymark Collective, Dingobats i The Source, i kao sajdmen u sastavima Torda Gustavsena, Jakoba Janga, Hokona Kornstada, Solvejg Sletahjel i Volferta Brederoda. Internacionalni septet Rubikon njegov je dosad najambiciozniji projekat, sa kojim je upravo debitovao kao lider pod okriljem kuće ECM, uz fantastične kritike širom sveta, započinjući tako još jedno uzbudljivo poglavlje u razvoju ove jedinstvene evropske škole džez muzike!

https://youtu.be/6NYXaR4PvFY

Otkrijte novu viziju džeza na 33. Beogradskom džez festivalu!

Kompleti ulaznica za glavni program i dve koncertne večeri u Sava Centru, kao i pojedinačne ulaznice za objavljene koncerte su u prodaji na Blagajnama Doma omladine Beograda i Sava Centra, kao i preko EVENTIM mreže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *