Gde ići? Gradski vodič Umetnost

U susretu 51. Bitefu

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da de se 51.Bitef pod sloganom Epic Trip održati od 22-30. septembra.

Tim povodom,  19.09. održana je konferencija za medije pred svečano otvaranje u Festivalskom  centru (Andrićev venac 2) na kojoj je predstavljen celokupni program festivala, žiri i gosti festivala,  partneri i prijatelji 51.Bitefa, kao i informacije o radu i pratedim programima u Festivalskom centru.
Na konferenciji su govorili Ivan Medenica umetnički direktor Bitefa, Miloš Latinovid direktor Bitef teatra,  Slavica Hinić PR menadžerka, Anđelka Jankovič marketing direktorka, Miško Milojević, zamenik glavnog  i odgovornog urednika Kulturno-umetnickog programa RTS.

Deleila Piasko  Lukas Hupfeld Sebastian Schneider Jonas Grundner-Culemann

Ivan Medenica predstavio je glavi program festivala, na kome će se naći predstave iz Belgije, Velike  Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije, sa naglaskom na svečano otvaranje festivala  23. septembra u 18h u Sava centru predstavom Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata i sadržajima koje će publika moći da koristi tokom trajanja ovog 24-časovnog spektakla u takozvanom  Bitef gradu: Sleeping zonu, Food zonu, Bitef biblioteku… Gledaoci će moći da uživaju u isceljujućim  zvucima muzike kao i da rade jogu tokom jutarnjeg buđenja u relaks-kreativnom programu Sensa zone.
Ukoliko budete morali da pošaljete hitne mail-ove, moći ćete da to uradite u Biznis kutku koji je opremio  TESLA, napunite telefone i “uhvatite” wifi u MTS kutku, učestvujete u fun facts kvizu koji priprema  Telegroup i osvojite IT poklone u Telegroup QuizIT us corner-u, i pratite tok predstave na ekranima koji  će biti postavljeni u foajeu. Publika će dobiti sinopsis sa svim numerama i tačnim trajanjima delova  predstave, iako je Medenica naglasio da predstava treba da se vremenski iskusi, radi potpunog  doživljaja, sa posebnim naglaskom na spektakularni početak i poslednje sate predstave koje ne treba
propustiti.

Biblija,prvi pokušaj_foto Peter Uhan 04

Bašta Sava Centra, sa pratećim DJ nastupima, biće otvorena za posetioce. Medenica se  osvrnuo i na druge prateće programe festivala među kojima je i Bitef Polifonija – kao integralno  interaktivno scensko dešavanje u trajanju od 24 sata.
Zamenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTS, reditelj Miško Milojevid,  predstavio je novinarima da će RTS raditi direktan prenos predstave Olimp i sva dešavanja u Sava centru  tokom 24 sata, što će predstavljati poseban kuriozitet televizijskog prenosa pozorišne predstave koja  traje 24 sata, a koju otvara BITEF.

Ovaj događaj će se u kontinuitetu emitovati na Trećem programu RTS a od 23. septembra u 18.00 do 24. septembra u 18.00 časova, i takođe će se taj signal emitovati i na više
punktova u foajeu Sava Centra.

Carstvo nebesko_foto Sonja Žugić 05

Na konferenciji je predstavljen i međunarodni žiri 51. Bitefa: Marija Ševcova, predsednica žirija, profesor dramskih i pozorišnih umetnosti na Goldsmits koledžu univerziteta u Londonu, Margareta Sorensen pozorišna i plesna kritičarka, spisateljica, istraživač, Ivana Sajko, hrvatska spisateljica,  dramaturškinja i rediteljka nastanjena u Berlinu, Draško Adžid, kompoziror za pozorište, film i televiziju, autor muzike za preko trideset pozorišnih predstava u Srbiji i regionu, Igor Koruga, umetnik u oblasti  izvođačkih umetnosti (ples i koreografija), član je organizacije Stanica – Servis za savremeni ples u Beogradu.
Nakon konferencije, otvorena je izložba fotografija KORAI, vizuelnog umetnika Koste Đurakovića, koju će posetioci modi da pogledaju do završetka festivala 30. septembra. Vizuelni izraz Koste Đurakovića je stilski čvrst i kompaktan, a njegove radove povezuju motivi: ženska figura, često nagazostanak kolorita i naglasak na velrima, dramatični contrast, osmišljene mizanscenske kompozicije, slavljenje žene,duhovne snage, insistiranje na klasičnom doživljaju lepog. Festivlski centar radiće tokom festivala svakoga dana od 10-19 časova, u okviru koga posetioce očekuju mnogobrojni prateći programi : Promocije knjige u okviru Bitef Biblioteke, radionica pozorišne kritike, Tribina Bitef na filmu i mnogi drugi…

22.

septembar

 

PROLOG

18:00

trajanje:

6h

Klub Bitef teatra Forsd Enterteinment, Šefild, Velika Britanija

Forsd Enterteinment

QUIZOOLA!

Režija:Tim Ečels

23–24.

septembar

 

SVEČANO OTVARANJE

18:00

trajanje:

24h

Sava Centar Trublejn/Jan Fabr, Antverpen, Belgija

Jeron Olislahers, Jan Fabr

OLIMP

U SLAVU KULTA TRAGEDIJEPREDSTAVA OD 24 SATA

Koncept, režija i scenografija: Jan Fabr

25.

septembar

20:00

trajanje:

3h

(sa pauzom)

Narodno pozorište u Beogradu

Velika scena

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Slovenija

Kolektivno autorstvo

BIBLIJA, PRVI POKUŠAJ

Režija: Jernej Lorenci

26.

27.

28.

septembar

20:00 Narodno pozorište u Beogradu

Scena „Raša Plaović“ i Bitef teatar

Narodno pozorište u Beogradu i Bitef teatar, Beograd, Srbija

CARSTVO NEBESKO

Režija: Jernej Lorenci

28.

septembar

20:00

trajanje:

1h 45’

Jugoslovensko dramsko pozorište

Scena „Ljuba Tadić“

Talijateatar Hamburg, Nemačka

Orhan Pamuk

SNEG

Režija: Ersan Mondtag

29.

septembar

20:00

trajanje:

1h 10’

Atelje 212

Scena „Mira Trailović“

Pozorišna kompanija Mehr, Teheran, Iran

Amir Reza Kuhestani

(SA)SLUŠANJE

Režija: Amir Reza Kuhestani

30.

septembar

18:00

20:00

trajanje:

1h 30’

Narodno pozorište u Beogradu

Velika scena

Koncertteatar Bern, Švajcarska

Ersan Mondtag, Olga Bah

ISTREBLJENJE

Koncept i režija: Ersan Mondtag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *