Nekategorizovano

Beogradski festival igre od 15. marta – 4. aprila

Pod sloganom Prestonica“, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog petnaestog izdanja od 15. marta – 4. aprila, predstavlja publici izuzetan program. Ukupno 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade, otkrivaju 24 nove koreografske postavke na svojim gostovanjima u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci (24 – 28. januar), brojne radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih formi, koreografskih rukopisa i estetike, istovremeno unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja.

Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je na putu do jubilarne, petnaeste godine, pridobio brojnu publiku. Od osnivanja je predstavljeno preko 330 koreografskih ostvarenja, dok poslednje edicije prati oko 23.000 gledalaca i preko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, manifestacija pruža nemerljivu podršku svim zainteresovanim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti, kako u Srbiji, tako i u regionu. Dragocene informacije i kontakt sa inostranim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim igračima, dok su uspešne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio.

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i Grada Beograda. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine. Šest godina zaredom, Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, oslikava snagu saradnje koja traje 11 godina. Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, Vip doprinosi ukupnom razvoju umetničke igre u Srbiji.

Dragocena je i podrška brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u proverene vrednosti. Kompanija Nestlé Adriatic prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji fizički aktivnog i zdravog načina života, konstantno inspirišući na dobre navike. Tradicionalni prijatelji festivala su Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, HEINEKEN®, PARDON Marbo Product, Ball Packaging Srbija, Vahali Production Services, Advokatska kancelarija Karanović i Nikolić, Telegroup, BeotelNet, i drugi.

1

 

15. mart, 20h | Sava Centar

Dimitris Papajoanu je sigurno jedan od planetarno najzanimljivijih i najtraženijih umetnika današnjice. Pred zvanični početak festivala, njegova trupa će u Sava centru izvesti predstavu “Veliki krotitetlj”, premijerno prikazanu u Atini, maja 2017. godine. Kritičari kažu da se “komad otkriva kroz jedan-i-po-sat lančane reakcije komičnih, lepih, senzualnih, erotičnih i magičnih slika koje ne prestaju da osvajaju”, kao i da predstavlja “savršen odgovor iz zemlje koja je nosila tovar reputacije da je jednom davno izmislila pozorište, političke i društvene vrednosti.” Ovaj vizuelni umetnik i koreograf je u okviru prethodnog festivala poneo priznanje “Jovan Ćirilov–za korak dalje”, a zamisao je da ova nagrada vrati svoje laureate sa novim delima.

17. mart, 20h | Sava Centar

Svečano otvaranje Festivala dovodi po prvi put u Srbiju čuvenu Vertigo kompaniju iz Izraela. Koreografkinja Noa Verthajm, predstaviće se najnovijom postavkom „Jedan, Jedan i Jedan“. Delo istovremeno otkriva intimni i spoljni svet, gradeći metaforičnu vezu između dalekog i bliskog, odnosno sebe i drugog. Komad slavi energiju, i još jednom potvrđuje jedinstvenost izraelske savremene igre! Kritičari predstavu opisuju kao „putovanje za sva čula“.

2

18 i 19. mart, 20h | Pozorište na Terazijama

Kompanija Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena se vraća na Beogradski festival igre, sa novim komadom. Inspirisan prostorom velikih aerodroma, reditelj i koreograf Ingimarson se na zanimljiv način bavi svim radnjama koje prethode ulasku putnika u avion. Zgrada u kojoj se sudaraju snovi, šoping i pretresanje ljudi na traci, za njega postaje mesto nadrealnog ambijenta i mogućnost za duhovitu analizu poznatih situacija. Performans istražuje prirodu iluzija koje se razvijaju u strogo kontrolisanom objektu, uz prepoznatljiv rukopis inovativne fizičke komedije.

20. mart, 20h | Opera Madlenianum

Poljski teatar igre iz Poznanja prvi put gostuje u Srbiji, sa delom norveškog koreografa Jua Stromgrena. Nagrađivan celovečernji komad “Četrdeset“ kreiran je za 18 izuzetnih igrača, uz zanimljiv oslonac u dramskom tekstu i zapletu po kome je ovaj autor poznat.

22. mart, 20h| Beogradsko dramsko pozorište

Kako to izgleda kada jedan celovečernji solo zajedno kreiraju Akram Kan, Sidi Larbi Šerkauji i Rasel Malifant, prikazaće nam nova zvezda londonske i svetske scene, Akaš Odedra. Ovaj mladi, nagrađivani umetnik, prisutan na svim važnim festivalima, majstor je kataka i harizmatični vladar pozornice. Pored radova koje kreira za sebe i svoju trupu, nedavno su njegove koreografije za operu Ravija Šankara u produkciji londonske Kraljevske Opere (2017) i komad “Pink sari revolucija” u produkciji Kurv teatra (2017), zavredele odlične kritike u britanskoj štampi.

3

23. mart, 20h| Sava Centar 21. mart, 20h | Srpsko narodno pozorište 

Tri vrhunska koreografa, Fei Bo, Edvard Lijang i Jorma Elo, udružili su se da svojim originalnim postavkama kreiraju predstavu za pamćenje. U Beograd i Novi Sad, po prvi put dolazi Balet Hongkonga, a ujedno to je i njihov prvi dolazak u ovaj deo Evrope. Od osnivanja 1979. godine, Balet Hongkonga je evoluirao u živu organizaciju scenskih umetnosti sa vrhunskim repertoarom koji se sastoji od niza umetničkih i tehnički izazovnih produkcija, predstavljajući svoje izuzetne umetnike. Sa ansamblom od 50 igrača iz Hongkonga, Kine, Evrope i SAD, kao i iz drugih delova Azije, kompanija poslednjih godina niže uspehe na najvećim svetskim pozornicama.

24. mart, 20h| Atelje 212 (mala scena)

„R.OSA“ je komad koji je savršeno uklopljen u poetiku Silvije Gribaudi, jer je ona koreografkinja koja sa zapanjujućom ironijom stavlja u fokus telesnu izražajnost, žene i društvene uloge koje su im date, gradeći odnos sa publikom kroz neformalni jezik. Postavka je inspirisana Boterovim slikama, svetom 80-ih godina i  Džejn Fondom, konceptom uspeha i performansa.

25. mart, 20h| Sava Centar (scena)  

Na ostrvu Svalbard, jedom od najmirnijih mesta na planeti, izgrađeno je veliko skladište 120 metara unutar planine. U sred večitog leda, duboko u delu tla koje se nikada ne topi, osnovano je Svetsko skladište semena. Oko 840.000 uzoraka semena deponovano je u tom trezoru. Seme je izvor života, a “skrovište sudnjeg dana” predstavlja potrebu da se ono zaštiti. “Zaleđene pesme” počivaju u dubini planine u blizini Severnog pola i mogle bi spasiti svet.  Neobična tema, koja potvrđuje umetničku zrelost norveške koreografkinje Ine Kristel Johansen i snagu njenih igrača okupljenih oko trupe Zero Visibility, koja po drugi put dolazi na Beogradskom festivalu igre.

26. i 27. mart, 20h | Pozorište na Terazijama

Osnovan pre 40 godina u cilju predstavljanja tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima, Balet Trokadero od Monte Karla nekada je nastupao u kasnim terminima off Brodveja. Zahvaljujući dobrom poznavanju gvozdenog baletskog repertoara i komičnih situacija na sceni, kao i zapanjujućom tehnikom muškaraca na vrhovima prstiju, poneli su status pozorišnog fenomena. Komedija se postiže preuveličavanjem slabosti, scenskih nezgoda i bajkovite banalnosti ozbiljne igre. Činjenica da krupna tela delikatno balansiraju na prstima kao labudovi, vile i princeze – prikazuje fantastičan duh vrhunske igre, ne rugajući se, već oduševljavajući iskusnu i početničku publiku. Pre nekoliko godina, ova njujorška trupa je mesecima pre svog nastupa u Beogradu, rasprodala ulaznice! Zato dolaze ponovo!

28. mart, 20h | Beogradsko dramsko pozorište

Nemački Dance On ansambl donosi solo komad iz dva dela Legítimo/Rezo, koji su kreirali Hone San Martin i Vilijam Forsajt, kao razgovor kroz igru, koji opisuje jedinstveni način rada na koreografiji koji je Forsajt uspostavio sa svojim igračima.

29. mart, 21h| Jugoslovensko dramsko pozorište

Sa svojim velikim tematskim produkcijama uz živu muziku, holandski koreograf Ed Vub stvorio je jedinstveni žanr, mešavinu umetnosti i umetničke zabave sa ubedljivim pričama, kroz spoj igre i drugih disciplina kao što su cirkus i opera. Sa trupom Skapino balet iz Roterdama izveo je brojne fantastične komade, dok je za prvo izvođenje celovečernjeg spektakla pod nazivom “Skala”, izabrao Beograd! Inače, Skapino je najstarija kompanija savremene igre u Holandiji. Trupa je u vlasništvu Grada Roterdama, i uspešno traje na domaćoj i svetskoj sceni preko sedam decenija.

30 i 31. mart, 20h| Opera Madlenianum 

Koreografkinja Mari Šuinar je jedna od najintrigantnijih pojava u svetu savremene igre. Aktuelna direktorka Bijenala igre u Veneciji, izuzetna igračica i multimedijalna umetnica, ona uspešno i zapaženo predvodi svoju montrealsku kompaniju od 1990. godine. Svojim novim celovečernjim delom inspirisanim slikomVrt zemaljskih uživanjaHijeronima Boša, ona ponovo osvaja svetske scene i festivale! Kritičari kažu da se radi o “fantastičnom, posve inteligentnom teatru igre”.

4

1 i 2. april, 20h| Pozorište na Terazijama

„Briselski Peeping Tom, i za jednu pozorišnu sezonu – to je sve što vam je potrebno!“ Tako je gostovanje ove trupe u Parizu najavio Le Monde. Komad „Otac“ Gabrijele Karizo i Franka Šartijea smešten je u prostoriju za posete u staračkom domu. Zidovi obojeni jalovom, administrativno tirkiznom bojom, poništavaju likove i naglašavaju činjenicu da se radnja odvija duboko ispod zemlje. U središtu prostora je figura oca koji se lagano udaljava iz društva. Bilo da skriva tajnu ili je jednostavno lud, ostali stanari i osoblje se brinu o njemu, posmatrajući ga sa podjednakom znatiželjom i mržnjom, naklonošću i ravnodušnošću.

3. april, 21h| Beogradsko dramsko pozorište

„Roj Asaf je fokusiran koreograf, blago teatralan, ali najjednostavniji i najdirektniji u načinu na koji predstavlja svoje umetničko istraživanje sa odličnom poetsko-estetskom sposobnošću.”  „Dečaci” istražuju obeležja muškosti. Pet igrača leprša nad okvirima širokog spektra situacija i slika koje demontiraju i strukturišu predstavu o sopstvenom identitetu. Silno i duhovito, otkriva se akcioni prostor muškog stereotipa, kao i mehanizmi koje on pokreće, moć koju otelotvoruje i nasilni potencijal koji poseduje. Izraelska Kompanija Roja Asafa – prvi put u Beogradu!

4. april, 20h| Sava Centar   april, 20h | Srpsko narodno pozorište 

„Sidnejska kompanija igre  je zapanjujuća. Svi igrači su u svom punom vrhuncu, telesno i emocionalno, potpuno posvećeni delima i osnaženi smelim i inovativnim koreografijama“ navodi kritičar Njujork Tajmsa. Po prvi put u naš region najpoznatiji australijski ansambl dolazi sa sjajnim triptihom koga čine dela Gabrijele Nenkajvel, Rafaela Bonačele i Čenga Cunga Lunga.

Fotografije: Beogradski festival igre

belgradedancefestival.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *