Književnost Umetnost

Književno veče Ljudmile Ulicke u Narodnoj biblioteci Srbije

Beograd, 29. novembra 2017. – Književno veče slavne ruske književnice Ljudmile Ulicke održaće se sutra u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije s početkom u 19 časova.

Ljudmila Ulicka će razgovarati s publikom i potpisivati primerke srpskog izdanja svojih knjiga. Pored Ljudmile Ulicke, u programu će učestvovati prevodilac Neda Nikolić Bobić i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Ljudmila Ulicka

U središtu književne večeri naći će se novi roman Ljudmile Ulicke Jakovljeve lestve koji je nedavno objavljen na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga. Za ovaj roman, preveden na više jezika, Ljudmila Ulicka dobila je najveću rusku književnu nagradu „Velika knjiga“. Ruska i evropska književna kritika govore o romanu Jakovljeve lestve kao o jednom od mogućih vrhunaca književnog umeća Ljudmile Ulicke.

Roman Jakovljeve lestve je velika porodična saga Ljudmile Ulicke i savremene ruske i svetske književnosti. Ljudmila Ulicka je oblikovala uzbudljivu, raskošnu i uskomešanu sliku jedne zemlje u burnim decenijama XX veka, sve do naših dana.

Jakovljeve lestve u svom čudesnom tkanju obuhvataju priču o nekoliko generacija porodice Osecki. Ta priča proteže se na čitav jedan vek, od 1911. do 2011, prateći neke od najuzbudljivijih i najvažnijih tokova ruske i evropske istorije modernog doba. Čitajući raskošnu priču ovog romana, pratimo kako porodica Osecki prelazi iz Kijeva u Moskvu, ali i dramu Prvog svetskog rata i Oktobarske revolucije, potom nesvakidašnje uzbudljivu povest o staljinističkom periodu Sovejtskog Saveza, o hapšenjima, progonima i gulazima, o Drugom svetskom ratu, o vremenima Hruščova i Brežnjeva, sve do rata u Avganistanu, Gorbačova i perestrojke, ruske krize devedesetih i do najnovijih godina i istorijskih i političkih izazova ove zemlje. Ulicka neobično vešto oblikuje priču u kojoj staju obični ljudima sa svojim sudbinama i epohalna slike istorije i politike, društvenih izazova i ideoloških lomova.

Ljudmila Ulicka je jedan od vodećih savremenih svetskih pisaca. Ulicka je dobila čitav niz ruskih i međunarodnih književnih priznanja, a njene knjige prevedene su na sve veće svetske jezike.

Pored romana Jakovljeve lestve, poslednjih godina na srpskom jeziku objavljeni su i njeni romani Slučaj Kukocki i Zeleni šator.

Organizatori književne večeri Ljudmile Ulicke su Srpski PEN centar, Narodna biblioteka Srbije i Izdavačka kuća Arhipelag.

Ljudmila Ulicka boravi u Beogradu kao gost Srpskog PEN centra, gde učestvuje na panelu Evropa razlika ili različita Evropa koji će se održati 30. novembra i 1. decembra u Srpskom PEN centru.
Fotografija autorke: iz fotodokumentacije Arhipelaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *