Film Gde ići? Gradski vodič Umetnost

Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Peti put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom “Dani igre”. Od 24-28. januara 2018., publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

Manifestaciju otvora “Priča jedne balerine“, dokumentarni film o Misti Kopland, koja je ušla u istoriju baleta kao prva afroamerikanka imenovana za primabalerinu čuvenog njujorškog Američkog baletskog teatra.

Film „Buntovnici na prstima“ u režiji Bobija Džo Harta, koji nastoji da otkrije preko četiri decenije dugu tajnu fenomenalnog uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla. Ova njujorška kompanija muških igrača koji na komičan, ali tehnički superioran način izvode dela gvozdenog klasičnog repertora, gostovaće po drugi put u Srbiji, u okviru 15. Beogradskog festivala igre.

“Maov poslednji igrač” je istinita priča o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za umetničku igru u Pekingu. Nakon nekoliko godina, on putuje u Hjuston zahvaljujući programu kulturne razmene, gde je kasnije imenovan za glavnog igrača Hjuston baleta. Problemi nastaju kada kineska vlada zatraži od njega da se vrati u svoju zemlju.

Film “Dzi Croquettes” govori o čuvenoj brazilskoj trupi koja je obeležila vreme revolucije i vojne diktature u ovoj zemlji. Kabare program, koji je koristio muziku, igru, neverovatne kostime i provokativnu seksualnu dvosmislenost kao polaznu tačku satire svega što je bilo represivno u brazilskoj kulturi, slavio je slobodu među polovima. Dzi Croquettes su postali popularni u svojoj zemlji, a zahvaljujući Lajzi Mineli ostvarili su uspešne evropske turneje i dobijali ponude sa Brodveja.

“Polina” je francuski film, u režiji Veleri Muler i Anželina Preljokaža, i pokazuje put mlade balerinie koja se tokom detinjstva i mladih godina priprema za najsloženiji klasičan repertoar. U trenutku kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, ona otkriva savremenu igru, napušta sve i odlazi u Francusku. Uloge su poverene fantastičnim igračima Marijinskog teatra, ali i glumici Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

Filmom “Jednom me je pitala Pina” rediteljka Šantal Akerman otkriva detalje sa velike turneje Teatra igre iz Vupertala, kroz umetnost i svakodnevni život slavne Pine Bauš. Debitantsko ostvarenje Stefani di Đusto, film “Igračica” beleži uspeh u evropskim bioskopima. Reč je o biografskom filmu koji otkriva zanimljiv život Loi Fuler, koja je početkom XX veka postala senzacija u svetu umetnosti, umetničke igre, ali i nauke.

Sve projekcije su planirane u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

Program 15. Beogradskog festivala igre se realizuje od 15. marta do 4. aprila, u saradnji sa Gradom Beogradom, Ministarstvom kulture Republike Srbije, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine, Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima.

Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, oslikava snagu saradnje koja traje 11 godina. Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Jedan od pokrovitelja Beogradskog festivala igre je Erste banka, koja nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom. Dragocena je podrška brenda Nivea koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u proverene vrednosti. Kompanija Nestlé Adriatic sa svojom robnom markom NESCAFÉ prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji fizički aktivnog i zdravog načina života, inspirišući na dobre navike. Tradicionalni prijatelji festivala su Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, kompanija Eagle Hills sa projektom Belgrade Waterfront, Heineken, Pardon Marbo Product, Ball Packaging Srbija, Qatar Airways kao zvanična avio kompanija festivala, Vahali Production Services, Advokatska kancelarija Karanović/Nikolić, Telegroup, BeotelNet, i drugi.

5. DANI IGRE U KINOTECI

24-28. januar, 2018.

24.01.2018. @ 19.30h | Priča jedne balerine/Ballerina’s Tale

24.01.2018. @ 21.30h | Buntovnici na prstima/Rebels on Point

25.01.2018. @ 18h | Maov poslednji igrač/Mao’s Last Dancer

25.01.2018. @ 20h | Dzi Croquettes/ Dzi Croquettes

26.01.2018. @ 18h | Balerinina priča/Ballerina’s Tale

26.01.2018. @ 20h | Polina/Polina

27.01.2018. @ 18h | Buntovnici na prstima/Rebels on Point

27.01.2018. @ 20h | Maov poslednji igrač/Mao’s Last Dancer

28.01.2018. @ 16h | Jednom me je pitala Pina/One day Pina asked me

28.01.2018. @ 18h | Polina/Polina

28.01.2018. @ 20h | Igračica/Le Danseuse

Priča jedne balerine

režija: Nelson George

uloge: Misty Copeland, Deidre Kell , Raven Wilkinson , Susan Fales-Hill

trajanje: 88′

Ikona baleta, balerina Misti Kopland ispisala je istoriju kada je kao prva afroamerikanka imenovana za glavnu igračicu legendarnog Američkog baletskog teatra. Neverovatna priča iza kulisa, o tome kako je prevazišla burno odrastanje i povrede koje su joj zamalo okončale karijeru, da bi postala jedna od najcjenjenijih igračica svoje generacije. Više od prikaza uspeha u svetu baleta, Mistin put je inspirišuća, univerzalna priča o istrajnosti.

A ballerina's tale - Misty Copland

Buntovnici na prstima

režija: Bobby Jo Hart

uloge: Robert Carter, Paolo Cervellera, Loic Consalvo, Boysie Dikobe, Roberto Forleo, Jack Furlong, Paul Ghiselin, Duane Gosa, Giovanni Goffredo, Carlos Hopuy, Chase Johnsey, Christopher Lam, Laszlo Major, Davide Marongiu, Philip Martin-Nielson, Trystan Merrick, Raffaele Morra, Lawrence Neuhauser, Christopher Ouellette, Matthew Poppe, Alberto Pretto, Giovanni Ravelo, Carlos Renado, Joshua Thake, Matt Van, Long Zou

trajanje: 90′

Istražujući univerzalne teme identiteta, snova, porodice i ljubavi, ovaj dokumentarni film slavi svetski poznat Balet Trokadero od Monte Karla. U potpunosti muška, komična baletska trupa osnovana je pre više od 40 godina, u jeku njujorške Stonvolske revolucije, i postala kultna kompanija sa milionima pratilaca širom sveta. Film paralelno prati dešavanja iza scene, bogatu arhivu i istorijat, intimne priče umetnika i delove neverovatnih predstava snimljenih u SAD, Evropi i Japanu. Film predstavlja kreativnu mešavinu polova, različitosti, strasti… Priča dokazuje da balerina nije samo žena koja igra – već revolucionarni pokret u tutu suknjici.

Rebeles on pointe
Rebeles on pointe

Maov poslednji igrač

režija: Bruce Beresford

uloge: Bruce Greenwood, Kyle MacLachlan, Joan Chen, Chi Cao

trajanje: 117′

U jednom kineskom selu, Komunistička partija je izabrala jedanaestogodišneg Li Cunksina da uči balet na Akademiji za umetničku igru Madam Mao u Pekingu. Nakon nekoliko godina, on putuje u Hjuston zahvaljujući programu kulturne razmene, na poziv umetničkog direktora Bena Stivensona, gde je kasnije imenovan za glavnog igrača Hjuston baleta. U međuvremenu se zaljubljuje i počinje tajno da se viđa sa igračicom Elizabet Makkej. Kada kineska vlada zatraži od Li Cunksina da se vrati u svoju zemlju, on se ženi sa Elizabet i dezertira u SAD. Zabranjeno mu je da se vrati u Kinu i nema vesti o svojim roditeljima i porodici. U međuvremenu se njegov brak okončava, a roditelji mu sve više nedostaju. Nakon pet godina, veliko iznenađenje mu se dešava tokom predstave.

Mao's last dancer
Mao’s last dancer

Dzi Croquettes

režija: Raphael Alvarez, Tatiana Issa

uloge: Josephine Baker, Ciro Barcelos, Norma Bengell, Maria Zilda Bethlem, Patríce Calmettes

trajanje: 95′

Nakod državnog udara 1964. godine, uklonjen je brazilski predsednik Žoao Gular sa pozicije, i uvedena je vojna diktatura. Brazil je ušao u period represivne politike, surove vladine cenzure i ružne odmazde protiv nekonformista i kritičara vlade, ali snažan glas opozicije dolazi sa veoma neobičnog mesta. Leni Dejl bio je američki igrač i koreograf koji je došao u Brazil i našao se u grupi “drag” izvođača koji su se oblikovali prema “Koketama”, eksplozivnoj trupi seksualnih anarhista koji su sebi gradili ime u San Francisku. Uzimajući ime Dzi Croquettes, Dejl je pomogao grupi da se transformiše u izuzetan kabare koji je koristio muziku, igru, neverovatne kostime i provokativnu seksualnu dvosmislenost kao polaznu tačku satire svega što je bilo represivno u brazilskoj kulturi, slaveći slobodu među polovima. Dzi Croquettes su postali neverovatno popularni u Brazilu, a nakon što je Lajza Mineli ukazala na ovu grupu, otišli ​​su na uspešnu turneju po Evropi, sa ponuđenim igranjem na Brodveju. Dzi Croquettes nikada nisu stigli u Ameriku, jer su ego, AIDS i maleroznih okolnosti prekinuli delovanje ovog sastava, koji je neko vreme bio izuzetan glas otpora i tolerancije u državi koja je bila odlučna u borbi protiv svake opozicije. Autori filma Tatijana Isa i Rafael Alvarez ističu neverovatnu i istinitu priču o ovoj grupi kroz dokumentarac koji je bio višestruko nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Rio de Žaneiru 2009. godine, kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paulu 2009. godine.

Polina

režija: Valérie Müller & Angelin Preljocaj

uloge: Anastasia Shevtsova, Veronika Zhovnytska, Juliette Binoche, Aleksei Guskov, Jérémie Bélingard, Niels Schneider, Sergio Díaz, Miglen Mirtchev, Kseniya Kutepova, Ambroise Divaret, Oriana Jimenez

trajanje: 112′

Od ranog detinjstva rigorozno obučavana od strane pedagoga perfekcioniste, Polina (koju igra Anastasija Ševcova, balerina Marijinskog teatra) je balerina koja obećava. Kada dobije priliku da se pridruži prestižnom Boljšoj baletu, iznenada otkriva savremenu igru, što počinje da dovodi u pitanje nastavak karijere. Udaljavajući se od svog prvobitnog plana, ostavlja sve svoje naporne pripreme i seli se u Francusku da radi sa poznatom koreografkinjom Lirijom Elsaj (koju igra oskarovka Žulijet Binoš koje je igrala sa londonskim igračem i koreografom Akramom Kanom). Ali odjednom, brzo je prisiljena da se bori sa otkrićem da odlučnost i naporan rad ne dovode uvek do uspeha.

Polina film

Jednom me je pitala Pina

režija: Chantal Akerman

uloge: Pina Bausch, Chantal Akerman

trajanje: 57′

Šantal Akerman je pratila poznatu koreografkinju Pinu Bauš i njen Teatar igre iz Vupertala, u periodu od pet nedelja dok su bili na turneji u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj. Njen cilj je bio da uhvati neuporedivu umetnost Pine Bauš ne samo na sceni, već i iza nje.

Igračica

režija: Stéphanie Di Giusto

uloge: Soko, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp

trajanje: 108′

Ovaj biografski film fokusira se na život Loi Fuler, koja je rođena i odrastala u predgrađu Čikaga, pre nego što je postala senzacija u svetu umetnosti, umetničke igre i nauke u Parizu početkom XX veka. Soko igra Fulerovu, dok Lili-Rouz Dep pripada uloga Isidore Dankan, američke igračice koja je postala štićenica Fulerove. Rediteljski debi Stefani Di Đusto, donosi dramu zasnovanu na knjizi Đovanija Liste o Fulerovoj, iz 2007. godine

La Danseuse

Dobrodošli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *