Dobra hrana

Golub torte iz ugla arhitekte

torta srce

U kompetitivnom svetu pravljenja torti, gde se svako belance računa, a pogrešna boja glazure obara berze, estetika je uvek igrala važnu ulogu. Intuitivno, ono što je slatko povezujemo s onim što je i – lepo. To lepo, međutim, odavno više ne podrazumeva samo minival od šlaga.

Zaboravite tortu vulgaris – izgled slatkiša je danas stvar ozbiljnog promišljanja. Naiva iz bakine kuhinje, rustični šmek neobrađenih ivica i bazičnost oblika (i ukusa) učiniće da izgledate neozbiljno, u najboljem slučaju sentimentalno. Isti utisak će ostaviti i „dosetljivo” naknadno friziranje ukusne smese. Sa tim više ne možete da se provučete ni na dečjem rođendanu, gde će jestive perlice i barbika u torti goste jedino podsetiti na nestašicu… Ideja.

Kriterijum (prečka) je postavljena visoko – istančanost tržišta rađa slatku dekadenciju. Pre nego što, dakle, dignete slušalicu i naručite pet kila vanilica, pustite mašti na volju – kupac današnjice nije stidljiv, on je homo ludens, čovek koji se igra, a homo ludens traži tortu conceptualis. 

Ukusno u svakom smislu: livena bela čokolada sa kajsijom punjenom marcipanom, „šeri” kolači u geometrijskoj formi i kuvani orasi u obliku lubenice;

Moderna torta, torta conceptualis, gotovo je arhitektonsko delo – ona postoji u prostoru. Pored materijala, koji mora da bude vrhunski, podjednako važni su i oblik, proporcija, tekstura, boja, ali i poruka. Umesto „odokativnosti”, neretko se za potrebe klijenta prave nacrti i osmišljavaju nove tehnologije koje garantuju preciznost izraza. Estetika slatkiša tako postaje „strukturalnija”, planska. U Golubu od kolačića kao polja za inovaciju, do većih, „konzervativnijih” formi, visoko poslastičarstvo odavno vlada oblicima koji nam dozvoljavaju da govorimo o slatkim skulpturama, decentnim siluetama, tortama sa kitnjastim, „akademskim” fasadama ili postmodernim mešavinama stilova.

Kompletan ugođaj je važan, a asortiman toliko širok da varira od refleksije Vašeg senzibiliteta do tačne realizacije Vaše Ideje. Torta conceptualis, to ste, konačno, Vi, u svom najslađem vidu…

 

Prostorni kvalitet: arhitektura torti, od ideje do završne obrade, prati senzibilitet klijenta i nalazi mu odgovarajući oblikovni (i narativni) izraz.

Tekst: Mladen Petković

Golub torte
Adresa: Žarka Zrenjanina 36, Pančevo
Telefon: +381 13 343 882, +381 64 808 74 50
Website: http://www.golub-torte.com

https://www.facebook.com/Golub-torte-733497176660356/

https://www.instagram.com/golub_torte/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *