Lični razvoj

Dušan Alimpijević

 

U životu i u sportu dobra atmosfera pravi dobar rezultat

DSC_0039

Novi trener KK Crvena Zvezda, Dušan Alimpijević kao jedan od najmlađih trenera u istoriji Evrolige u ekskluzivnom razgovoru za Aha magazin otkriva zašto mu je vreme najveći neprijatelj, koga vidi kao Zvezdine glavne rivale i kako je iskustvo u odnosu na mladost u njegovom poslu često paravan za rutinu, lenjost i neprofesionalizam. Odbrana titule u ABA ligi je trenutni apsolutni prioritet dok slobodno vreme koristi da se psihički relaksira, baveći se sportom koji nema veze sa košarkom.

Šta je po Vašem mišljenju glavni adut u igri Crvene zvezde u dosadašnjem delu sezone?

Spoj iskusnih, dobrih igra a i mladih igra a koji mogu još mnogo da napreduju i da nađu važnost svoje uloge, ne samo u ovoj godini, već i u sledećim sezonama. Malo timova u Evroligi (možda jos Zalgiris) ima toliko domaćih igrača u timu. Mislim da je ovo područje vrlo darovito kada su talenti u pitanju, i Srbija je već poznata po tome.

Koju ekipu (ili ekipe) vidite kao glavnog konkurenta u borbi za odbranu titule u ABA ligi?

Budućnost i Cedevita. To su pokazali prvo u prelaznom roku, a onda i po svojim ambicijama u dosadašnjem toku sezone.

Osećate li pritisak, s obzirom na to da se od Zvezde uvek mnogo očekuje?

Od Zvezde se uvek očekuju pobede i trofeji. Pritisak mora da postoji. On motiviše i pokreće. Isto je i sa kritikom, kada nije dominantna i zlonamerna. Ko ne zna da se nosi sa pritiskom, mislim da nije spreman za Zvezdu. Mada, imao sam prilike da za ova četiri meseca vidim da pritisak ne podnosimo svi na isti način.

DSC_0049

Kako je došlo do toga da Vas odaberu za novog trenera Crvene zvezde i da li ste se u bilo kom momentu pokajali zato što ste prihvatili poziv?

Ne kajem se, naravno. Dugo sam pričao o tome sa predsednikom Čovićem. Ljudi koji ga poznaju, znaju da se ne dešava ništa preko noći ili slučajno kod njega i u Zvezdi. Imali smo par razgovora i pre FMP-a za FMP. Kasnije kada se to ostvarilo, imali smo vrlo uspešnu Superligu koja je otišla mimo svih očekivanja po pitanju rezultata i afirmaacije nekih mladih igrača u FMP-u. Tadašnja situacija u Zvezdi, uz dobre rezultate FMP-a doveli su do razgovora o mom angažmanu.

Za Vas kažu da ste jedan od perspektivnijih mladih trenera Srbije. Na koga se ugledate, ko je vaš uzor?

Znate kako je to u Srbiji, kada ste mladi i pobeđujete – perspektivni ste, a kada ste mladi i imate poraze – neiskusni ste i jos uvek je rano za vas (smeh). Mi smo emotivan narod, često menjamo mišljenje, od situacije do situacije. Vreme će suditi o mojoj perspektivnosti. Za sada sam zadovoljan, Bogu hvala, kako se situacija odvija. Uzora je teško naći u moru dobrih srpskih trenera. Od svakog može dosta da se nauči. Od aktuelnih tu je jedinstveni Željko Obradović. Ali tu su i Svetislav Pešić i Duda Ivković. Ima još mnogo vrhunskih srpskih trenera, spisak je dugačak.

Posao trenera za sobom povlači veliku odgovornost i donosi mnoštvo izazova. Da li pojam trenera znači samo sportsku podršku ili mnogo više od toga?

Mišljenja sam da svaki sportista ili sportski radnik, trener, mora da bude svestan svog ponašanja kako na terenu tako i van terena. Šalje poruku ne samo svojim igračima, već i mladim ljudima, navijačima. Odgovornost je velika kao i u svakom javnom poslu.

Foto: Igor Panić/ Tekst: Lj.B.S. i Sofija Janković
Mesto snimanja: Riblji restoran Ahh… Riba… www.ahhriba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *