Književnost

„Žene koje su promenile svet“ u knjižarama za Dan žena

hip

Žene koje menjaju svet nalaze se svuda oko nas. Razmisli samo… tvoja majka, tvoja baka, tvoja sestra, ona profesorka, ili možda autorka čije knjige toliko voliš. Žene koje menjaju svet su sve one fenomenalne žene za koje ljudi možda i ne znaju, ali koje nisu dozvolile da im život dodeli sporednu ulogu. I zato čitav svet treba da im se pokloni. Ovog časa.

Ali, to nije uvek bio slučaj u ljudskoj istoriji. Iako smo mnogo toga prošle, brojne su ovakve žene koje nisu dospele u knjige, i to samo zato što su bile žene. Ne bismo li unekoliko ispravili tu nepravdu i istorijski zaborav, ovde smo na jednom mestu skupili fenomenalne priče o životu dvadeset šest žena super-boraca. Neke su veoma poznate, a neke nisu imale tu sreću, ali sve su one zaslužne za neverovatne stvari zbog kojih im sleduje da budu u hramu bogova. Koji bi već jednom trebalo da postane i hram boginja, tako da… hajde da im napravimo mesta! Jer ove žene su tu da ostanu, zauvek.

žene

Knjiga „Žene koje su promenile svet“ objavljena je 2016. godine u Španiji, gde je doživela veliku popularnost i u štampi je već 9. izdanje. S istim uspehom objavljena je i širom Evrope, a sada će se, u izdanju Urban Readsa i prevedena na srpski naći u knjižarama početkom marta – pred Dan žena.

Autori Serhio Para i Irene Siviko ispričali su na veoma zanimljiv način impresivne priče o snažnim ženama koje su promenile tok istorije, a atraktivnosti knjige doprinele su izuzetne ilustracije Nurije Aparisio. Zbog velikog interesovanja autori su u Španiji priredili i posebnu knjigu posvećenu samo naučnicama.

Inspirisana ovim delom, izdavačka kuća Urban Reads priprema i sprsku verziju na kojoj radi nagrađivana autorka Ivana Nešić. Knjiga o sprskim buntovnicama pod nazivom „Priče o prkosnim Srpkinjama“ biće objavljena u oktobru 2018. godine, i pratiće je velika promocija i tribine – jer naše junakinje to zaslužuju!

hip1

hip2

hip3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *