Gde ići?

SVETSKA PREMIJERA REVOLUCIONARNOG DOKUMENTARCA NA 65. MARTOVSKOM FESTIVALU!

Tierra-Utopia-1Jubilarni, 65. Martovski festival biće svečano otvoren svetskom premijerom revolucionarnog dokumentarca “Tierra Utopia”, rediteljke Jelene Stolice.

Reč je o jednom od najprijatnijih izneđenja ovogodišnje domaće dokumentarne produkcije, ostvarenju koje se na atraktivan i uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja. Dok prati kako je živeti u utopiji, film istražuje ključno pitanje – da li je utopija moguća danas i van gradskih granica malog španskog grada?

Godine 1979. Huan Gordiljo, gradonačelnik malog grada u Španiji, uzeo je zemlju u vlasništvu bogatih aristokrata i podelio je ravnomerno svim stanovnicima grada. Nakon toga su farme i fabrike postale kolektivno vlasništvo i nude posao svakome ko to poželi. U gradu više nema policije ni kriminala, kuće i svi mesečni troškovi stanovanja su 15 evra, a svi stanovnici imaju jednake plate od 1.200 evra. Ulice su oslikane grafitima sa revolucionarnim motivima. Ali, gradonačelnik Gordiljo se nije zaustavio na promenama u svom gradu. Organizovao je pljačke u supermarektima širom Španije kako bi nahranio gladne u Andaluziji. Danas organizuje okupacije zemlje koja nije u upotrebi. Njegove akcije su konstantne u borbi za osnovna ljudska prava, manjine, žene, decu. Organizuje štrajkove glađu protiv gladi. Svaki dan živi revoluciju protv kapitalizma. Gradonačelnik Goridljo je savremeni Robin Hud.Tierra-Utopia-2
Jelena Stolica, mlada domaća rediteljka, školovana na harvardskoj školi vizuelnih umetnosti, imala je jedinstven pristup ovom socijalnom eksperimentu i životu i radu gradonačelnika Goridlja. Rezultat je eksplozivni dokumenatarc “Tierra Utopia” koji će svoju svetsku premijeru imati na svečanom otvaranju 65. Martovskog festivala, u sredu 28. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

TREJLER: https://vimeo.com/234911223Tierra Utopia plakat

 

Više informacija o 65. Martovskom festivalu: http://martovski.rs/o-festivalu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *