Fashion & Beauty Modna pravila

Od Long Ajlanda preko Šanzelizea do skadarlijskih kaldrma – Priča o Baker boy kapama

Kako su newsboy kape, nekada nazivane poor hat, prvo postale poželjne u Američkom visokom društvu u doba prohibicije a onda simbol smelih žena današnjice?

Sip

Izvor: Pinterest

Vila na Long ajlendu, subota, početak 20. veka. Kroz gužvu se provlači mladić u odelu od tvida, sa Baker boy kapom na glavi. Skoro su stigle sve ugledne zvanice njujorškog društva. On je začetnik nove kulture u usponu. Njegov pseudonim će svi vrlo dobro zapamtiti. Džej Getsbi.

Na drugom kraju Evrope, šezdeset godina kasnije, istu kapu ponosno će nositi glumica, aktivistkinja i uticajna ličnost, Brižit Bardo, boreći za nove ideale pariške zajednice. Njen lik krasiće filmske postere cele Evrope. Ona je direktna, kontroverzna i zna kako da dobije ono što želi. Nije ni čudo što su kasnije upravo modne ikone 20. veka poput Naomi Kembel, Kejt Mos i drugih, koristeći veoma uticajan društveni položaj , simbolično bile nosioci baš Baker boy kape.

Ta ideja o kontroverznoj i neustrašivoj ženi doživela je potpunu ekspanziju u 21. veku. Kako je poznato da moda prati kulturološke promene, ubrzo su na modnim revijama poznatih brendova i društvenim stranama uticajnih devojaka današnjice dominirale Baker boy kape. S obzirom na to da je Baker boy kapa bila obeležje svih odvažnih i značajnih žena, ovaj aksesoar dostigao je status kultnog simbola.

fashion-week-hat-trend

Naša modna scena odskoro može da se pohvali novim modnim brendom koji inspiriše Beograđanke. God save the fashion nastavio je dugu tradiciju ove ideje o ženi i zahvaljujući njima danas možete videti na ulicama skadarlije jednu modernu, beogradsku Brižit Bardo.

Iako je kapa pretežno zimski aksesoar, zasigurno će biti trend ovog proleća. God save the fashion dizajnirao je kape u neutralnim i pastelnim nijansama, tako da ćete zasigurno olako da ih kombinujete uz šarene prolećne boje. Baker boy kapa akcentuje sve odevne kombinacije, bilo da se odlučite za neobaveznu kožnu jaknu i džins ili luksuznu večernju toaletu.

Sip (3)

Instagram: God save the fashion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *