Film Gde ići?

Dani slovenačkog filma 2018

Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u 5 gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu. Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike.

izlozbaivobelec

Posetioci u Beogradu će od utorka 11. decembra do petka 14. decembra u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 7) imati priliku da pogledaju osam dugometražnih i osam kratkih dokumentarnih i igranih filmova novije slovenačke produkcije. Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće film Cankar, reditelja Amira Muratovića, pobednički film na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu. Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće istog dana premijerno prikazan i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti (11.12.1918).

Film Pođi sa mnom

Projekcije filmova su besplatne, a manifestacija obuhvata i prateće sadržaje: izložbu, okrugle stolove, tribinu i radionicu filmske montaže.

Tema ovogodišnjeg Okruglog stola su Literarni velikani na filmu i TV–ji, a u seminarskoj sali kinoteke srešće se autori filma o Cankaru sa kolegama iz RTS-a i tvorcima filma o Petru Kočiću.

Ovogodišnja Tribina posvećena je saradnji na planu scenarija između dve kinematografije. Izložba će biti posvećena snimateljskom doajenu Ivi Belecu, a nakon njenog otvaranja biće prikazana digitalizovana kopija prvog slovenačkog igranog filma Na svojoj zemlji, snimljenog 1948. u režiji Franca Štiglica, u kome je kao kamerman učestvovao i Belec.

DSF 2018_Program

Stručnu radionicu namenjenu studentima FDU vodiće Zlatjan Čučkov, ovogodišnji dobitnik Vesne za montažu filma Koliko se voliš. Organizator radionice je Dino Dolničar, docent na katedri za montažu zvuka pri FDU.

U Jugoslovenskoj kinoteci na programu je na više festivala nagrađeni film Rudar rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu Pođi sa mnom  Igora Šterka, dobitnika Vesne, kao i opšte prihvaćena komedija Buđenje reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u filmu Koliko se voliš rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice Vesne, i film Odrastanje, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.

CANKAR_Steffi_Albina_Ivan

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani u Nišu, Vršcu i Novom Sadu, dok će u Pančevu festival početi u petak, 14.12. i trajati do utorka, 18.12. Uoči revije, od 6. do 8.12. biće prikazana dva dugometražna dokumentarna i izbor kratkih filmova u Domu kulture studentski grad. U ovom programu učestvuju Janez Burger, reditelj filma Tribuna-veseli otpor i Milena Olip, rediteljka filma Sine legibus-putevima 1976. Program vodi Vladimir Šojat.

Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni svet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *