Gde ići? Muzika

Novogodišnji Monday Blues specijal u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda nastavlja serijal besplatnih low-noise bluz koncerata trećim ciklusom Monday Blues! Ovoga puta u pitanju je novogodišnji specijal ponedeljkom, 10, 17. i 24. decembra 2018. od 20 časova u Glavnom holu Doma omladine.

Na prvom nastupu, 10. decembra, Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas) izvešće svoj standardni bluz program, koji je u predhodna dva ciklusa privukao pažnju brojnih posetilaca, a mnogi su redovno dolazili na sve protekle događaje. Za svirku 17. decembra kao specijalna gošća pridružiće im se Aleksandra Bjeloš na perkusijama – izuzetno talentovana mlada beogradska bubnjarka i perkusionistkinja, sa kojom su Aleksandar i Bojan i ranije često sarađivali. Biće ovo prilika da se Monday Blues program čuje u drugačijem izdanju koje svakako zaslužuje posebu pažnju. Gost na poslednjem nastupu u ciklusu, 24. decembra biće naknadno najavljen. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Monday-Blues-2018-14-COVER

Iza projekta Monday Blues stoji dvojac koji je javnosti dobro poznat iz grupe „The Untouchablues“ i rok sastava „Nesalomivi“: Aleksandar Đukić, bas & glas i Bojan Vulin, gitara & glas. Projekat oficijelno postoji tek od maja 2017. mada je ovaj dvojac izvodio bluz prvi put još ranih devedesetih. U intimnoj izvođačkoj formi, sa sopstvenim čitanjem najrafiniranijih bluz autorskih opusa, oni afirmišu svoje lične heroje, kao što su legendarni Robert Johnson, Elmore James, Big Bill Broonzy, Otis Rush, Sonny Boy Williamson…

Aleksandar Đukić kaže: “Od svih bluz autora verovatno nam najviše znači Peter Green, čiju muziku najbolje osećamo. On je umeo da crni blues izvodi na samosvojan način i doda mu jednu emotivnu komponentu koje verovatno ni sami originalni bluz autori nisu bili svesni, a to je izvesna spiritualnost te muzike i neobična toplina, u jednom relaksiranom maniru koji je Greena odvajao od glasnih hard-bluz rokera njegovog vremena. Verovatno se zato malo ljudi usuđuje da svira Greenove kompozicije, jer nije nimalo lako, a za nas je upravo to veliko uživanje i pravi izazov! Mi inače naglasak stavljamo na jedno vrlo intimno izvođenje bluza u verzijama koje nisu puke reprodukcije poznatih standarda. Od početka smo se trudili da se prema izabranom bluz repertoaru odnosimo kao prema pesmama koje smo sami napisali. Dakle upijamo ih – poistovećujemo se sa njima, svesno ili nesvesno ih personalizujemo i tek onda one izlaze iz nas na način kako to radimo.”

Pozivamo sve ljubitelje na ugodno prednovogodišnje druženje i putovanje kroz jednu ličnu istoriju bluza, ponedeljkom uveče u popularnom prostoru kafea u prizemlju Doma omladine Beograda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *