Gde ići? Gradski vodič

Predstava “Limunacija” u Zvezdara teatru

Predstava „Limunacija“ niškog Narodnog pozorišta, nastala po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Nebojše Bradića gostuje u Zvezdara teatru 19. februara.

Ova komedija nastala je po motivima pripovetke Stevana Sremca „Limunacija na selu”. Iako je pripovetka objavljena pre više od 120 godina, a Kovačevićev komad pre tačno četiri decenije, priča je i dalje vrlo aktuelna. Bavi se mentalitetom naših ljudi, njihovim odnosom prema vlasti i prikazuje sve teškoće koje nastaju kada u našem narodu treba da dođe do neke promene. Priča prati učitelja Sretu koji dolazi u jedno selo u kome želi da pokrene promene.

„Radi se o vremenu druge polovine 19. veka, tačnije vremenu u kojem dolaze napredne ideje Svetozara Markovića i ruskih prosvetitelja. S jedne strane je konzervativna sredina, a s druge, nove ideje. Sremac je bio prilično konzervativan i negovao rigidan odnos prema promenama što je prisutno i u njegovoj „Limunaciji“. Dušan Kovačević u svom komadu napisanom po motivima Sremčeve pripovetke ukazuje na strah od promena i nespremnost za njih, kao najveći  problem svakog društva. U njegovom fokusu je to sagledano kao negativna strana našeg mentaliteta, što prepoznajemo i  posle sto dvadeset godina od nastajanja Sremčeve pripovetke, odnosno četrdeset godina od nastajanja Dušanovog dramskog teksta. Ova komedija spada u one komade kojima Dušan Kovačević „potkazuje život“, a zbog kojih publika hrli u pozorište”, kaže
reditelj Bradić.

Najveću prepreku za razvoj društva reditelj Nebojša Bradić vidi u zatvorenoj sredini i ljudima koji najviše misle o konkretnoj dobiti koju mogu da ostvare ukoliko podrže određenu ideju. U stalnoj borbi za lični interes gubi se interesovanje za budućnost čitave zajednice. Međutim, nove ideje ipak donose pojedinci, kaže Bradić.

Predstava „Limunacija“ je veoma dinamična, najviše zbog brojnosti glumačke ekipe koju čini šesnaestoro članova ansambla niškog Narodnog pozorišta. To su Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Stefan Mladenović, Miroljub Nedović, Marko Pavlovski, Marjan Todorović, Katarina Mitić, Katarina Arsić, Uroš Milojević i Dejan Gocić.

Premijerno, predstava je izvedena 1. decembra na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *