Film Gde ići?

Sa Berlinala na FEST

69. Berlinski filmski festival svečano je počeo 7. februara, a FEST-ova publika imaće priliku da među prvima na svetu pogleda tri ostvarenja, odmah nakon premijere na ovom prestižnom festivalu.

Milošću Božjom – film Fransoa Ozona

U Glavnom takmičarskom programu prikazuje se film Bio sam kod kuće, ali koji je rađen u koprodukciji sa Srbijom, te će se tako i na FEST-u takmičiti za Beogradskog pobednika u programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Rediteljka je Angela Šanelec, a direktor fotografije je Ivan Marković, mladi srpski snimatelj. Film govori o samohranoj majci čiji mladi sin nestaje na nedelju dana, a zatim se vraća bez ikakvog objašnjenja, iako i majka i njegovi učitelji misle da je nestanak uzrokovan traumom zbog gubitka oca.

U trci za Zlatnog medveda je i novi film Fransoa Ozona, Milošću Božjom. Zasnovan je na istinitom skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, i govori o trojici sredovečnih muškaraca koji odluče da se suoče sa sveštenikom koji ih je zlostavljao kao mlade.

Šavovi – film Miše Terzića

U programu Panorama svetsku premijeru imaće i jedan srpski film – Šavovi Miše Terzića. Opisan kao mešavina melodrame i trilera, film govori o teškoj temi krađe beba i zasnovan je na istinitoj ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja sumnja da joj je pre mnogo godina beba ukradena iz porodilišta i data na usvajanje. Uloge tumače Snežana Bogdanović, Marko Baćević, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić i Pavle Čemerikić.

U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film Čovek iz senke Adama Mekeja, koji je i jedan od favorita za Oskara sa čak osam nominacija. Film govori o bivšem američkom potpredsedniku Diku Čejniju i njegovim mahinacijama, a glavnu ulogu igra Kristijan Bejl.

Brushalter – film Veita Helmera

U programu Lola at Berlinale, u kome se prikazuju najbolji nemački filmovi, našao se i film Brushalter. Nemački reditelj Veit Helmer stoji iza ove neme poetske komedije o azerbejdžanskom mašinovođi čiji voz slučajno otkida plavi čipkani grudnjak sa žice za veš, a on se zatim upušta u avanturu da pronađe njegovu vlasnicu. Glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović.

69. Berlinski filmski festival traje od 7. do 17. februara, dok će se 47. FEST održati od 22. februara do 3. Marta. Prodaja karata za FEST počela je 9. februara. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *