Film Književnost Nekategorizovano

Nova knjiga Filmskog centra Srbije

Nova knjiga u izdanju Filmskog centra Srbije – „The Best Serbian Films of the 21st Century“

Pravo iz štamparije na štand FCS-a na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu stigla je nova filmska knjiga u izdanju Filmskog centra Srbije – reč je o knjizi „The Best Serbian Films of the 21st century“ autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića na engleskom jeziku.

Nova knjiga sadrži njihove kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova od početka 21. veka do 1. januara ove godine. Kroz četiri zasebna segmenta, autori knjige su nastojali da srpski film vrednuju iz primarno estetičkih arbitrarnih pozicija, vodeći računa i o generacijskoj perspektivi.

Knjigu su napisali filmski kritičari Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, autori i prošlogodišnjeg Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017, urednik izdanja je Miroljub Stojanović, knjigu je na engleski prevela Jelena Kosanović Dorogi, dizajn je i ovog puta delo Boruta Vilda dok je tehnička podrška po pitanju fotografije bila Maja Medić.

Rečima njenog urednika, Najbolji srpski filmovi 21 veka nisu ni samo prigodna ni namenska knjiga koja je propratna logistika promocije srpskog filma u svetu. Ona je, potpuno nezavisno od ciljeva i strategija srpskog filmskog marketinga, svojevrsni autorski i kritički čin, ali i svojevrsna anticipacija budućih vrednovanja i promišljanja srpskog filma u ovom milenijumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *